Лекарите в Плевен до последно се борили за живота на 22-годишната Боряна

Херпес на мозъка погубил Боряна от “X Фактор”, момичето нямало никакъв шанс

“Молете се на Господ, само той може да помогне на детето ви”, казала ясновидка от Швейцария на близки на талантливата участничка в първото издание на “Х Фактор” Боряна Тихолова. Момичето издъхна в неделя от херпес менингит след 9-дневна агония в болниците във Велико Търново и Плевен.

Всичко започнало като невинно главоболие по време на изпит за третокурсничката по “Икономика на туризма” в Стопанската академия, пише "24 часа". Във вторник, 13 януари, получила силни болки в главата и сърцебиене. Впоследствие свищовски невролог й дал хомеопатични хапета, защото бил убеден, че момичето е получило нервна криза. До края на деня състоянието на Боби се влошило. Около 0,30 ч изплашените близки повикали линейка и взели Боби в спешното на свищовската болница. Медиците там преценили, че е по-добре да бъде откарана в Търново.

Боби била приета в 5 ч сутринта на 17 януари. По данни на майка ѝ в анамнезата Боряна се почувствала зле още на 13 януари. Втресло я, вдигнала температура и започнала да обърква наименованията на различни предмети. Имала много силно главоболие и изтръпване на десните крайници.

“Аз я видях на обяд в събота, 17 януари, в неврологията. Момичето беше контактно. Повиках я по име, тя се обърна. Зададох ѝ въпрос, но не можа да отговори. Имаше говорни нарушения и потрепвания на крайниците”, разказа д-р Сибила Маринова, медицински директор и анестезиолог.

Според лекарите направеният в отделението втори скенер с контраст и лумбалната пункция също не са показали менингит или енцефалит. Още същия ден пациентката била преместена в отделението по анестезиология и реанимация, където на следващия ден изпаднала в кома въпреки антибиотичното лечение, което е прилагано.

“В понеделник реагираше на болка, но не движеше десните крайници. Вторият ликвор показа, че има данни за инфекция. Тогава направихме и ядрено-магнитен резонанс. Рентгенолозите разчетоха типичен образ за херпес енцефалит - много рядко, специфично и тежко заболяване При него смъртността е над 70%”, обясни д-р Маринова.

Незабавно тя се обадила на републиканския консултант по анестезиология проф. Радев, който още същия следобед взел младата жена в университетската болница в Плевен.

“Преди да тръгне, още по обед на 19 януари направихме първите ампули специален антивирусен препарат, с който се лекува херпес енцефалит, но при нас видът не бе доказан”, поясни лекарката. Според специалистите коварният вирус е дремел в организма на Боряна и може да е попаднал там дори от безобиден херпес на устните

“Проф. Радко Радев ни каза, че състоянието ѝ е сериозно. Докато лежеше в Плевен, всеки ден се молехме да оживее. Звънихме във Военномедицинска академия и къде ли не, но ни казаха, че там ще я лекуват по същия начин, но ще загубим време в път. Аз обиколих цяла България да ходя по врачки и баячки, всички ѝ даваха шанс. То в такава безизходица човек на какво ли не вярва”, обяснява Александър.

Според източници от университетската болница в Плевен обаче състоянието ѝ е било безнадеждно. “Разви херпес на мозъка и изпадна в мозъчна смърт. Диагнозата е скорострелен бактериален менингит”, уточниха от реанимацията.