Престъпна група за трафик на картини се развилня в Плевен

Два сериозни обира са регистрирани само за седмица

Нагъл крадец обра офис сграда посред бял ден в Плевен. На заснети от охранителните камери кадри се вижда как млад мъж, необезпокояван от никого влиза в сградата и малко по-късно излиза с две картини, произведение на изкуството. Творбите са на художника Димитър Буюклийски и се оценяват на близо 20 хиляди лева.

На камерите ясно се вижда как млад мъж, облечен с черно яке и шапка влиза в сградата. Докато минава през входа говори по телефона и по този начин скрива лицето си. Така задачата да бъде разпознат става абсолютно невъзможна.

„Установихме липсата на две картини, които се намират във фоайето, което води към офисната част. На записите видяхме, че той е идвал по-рано същия ден, около 13:50 мин. Най-вероятно е идвал и преди това. На първото идване само влиза и излиза, не прави нищо друго. Отново е с шапка и тъмно горнище и отново не му се вижда лицето. Друго специфично по него, не издава неговата самоличност. Разхождайки се из антрето, той продължава да говори по телефонаа ка, след това отива, взема картините и ги изнася", поясни Любен Иванов пред Нова телевизия – управител на офис сградата.

Според него кражбата не е случайна и е много добре подготвена. Крадецът е избрал да отмъкне картините в неделя, когато охрана на входа няма, а помещенията са почти празни.

Оказва се, че в рамките на една седмица, се случва втори обир - този път е обран един от най-известните хотели в града. Предполага се, че извършителят е същият. Отново отмъква картина от фоайето на сградата, без никой да го забележи. И отново произведението е на същия художник. Според специалисти това е организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на картини и най-вероятно произведенията ще бъдат изнесени в чужбина. По случая е образувано досъдебно производство за кражба.