Отмениха присъдата на убиеца на Мишел!

Апелативният съд върна за преразглеждане делото за убийството на 19-годишния плевенчанин

Великотърновският Апелативен съд е отменил изцяло присъдата на Окръжен съд - Плевен по делото за убийството на 19-годишния Мишел Коцев. Подсъдим по делото е Мирослав Димитров, който през март миналата година като непълнолетен уби с нож момчето в кв. Дружба. Припомняме, че окръжният съд в Плевен постанови наказание от 6 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в поправителен дом, тъй като при извършване на убийството Мирослав е бил на 17 години.

Според въззивната инстанция, присъдата на Плевенски окръжен съд е постановена при съществени нарушения на процесуалните правила. Производството по делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие след като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата по обвинителния акт. Според възивния състав обаче, първостепенният съд не е провел производството според изискванията на закона.

На следващо място, според апелативния съд налице е противоречие и в самия обвинителен акт. В първата му част прокурорът изцяло обосновава, че деянието е умишлено убийство, извършено с особена жестокост, а на стр. 4 от същия акт е записано, че „действията на обвиняемия многократно превишават пределите на неизбежната отбрана". При наличието на тези фрапиращи противоречия, решаващият съд е бил длъжен да изпълни задължението си за разкриване на обективната истина и да откаже искането на подсъдимия за провеждане на съкратено съдебно следствие, смятат въззивните магистрати. На основание на посочените, както и на други съображения, Апелативен съд - гр. Велико Търново е отменил присъдата, постановена от Окръжен съд-Плевен, и връща делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Припомняме, че до фаталния инцидент се е стигна след спор кой да мине пръв по тясна тревясала пътечка в кв. "Дружба". Мишел и приятелката му отивали до квартален павилион, за да си купят цигари. Насреща се появила компания от трима тийнейджъри. Никой не пожелал да направи път и си разменили обиди. Мирослав извадил нож. Последвало жестокото убийство. След като Мишел рухнал на земята, другите продължили да го ритат. После избягали. Според, очевидци смъртта на Мишел настъпила за 5-6 минути.