Убиецът на три деца от Гулянци: Президентът ме е помилвал?! Бъзикате ли се?

Пламен Йоргов не е мърдал от килията си в плевенския затвор

"Президентът ме е помилвал?! Бъзикате ли се? Майтап ли си правите с мен?". С тези думи Пламен Йоргов е посрещнал "новината", плъзнала из някои медии. Припомняме, че преди няколко дни се появи информация, че убиецът на три деца от Гулянци е помилван чрез президентски указ. Прессекретариатът на държавния глава обаче категорично опроверга това.

Източници на plevenutre.bg от плевенския затвор също потвърдиха, че Йоргов не е мърдал от килията си. Когато му съобщили за появилите се информации, той си нямал и представа за тях. Дори помислил, че си правят някаква шега с него.

58-годишният престъпник не е мърдал от зандана, където основното му хоби било гледането на кабелна телевизия. Йоргов продължава да изтърпява наказанието доживотен затвор без замяна, което търпи от 1999 г., когато с президентски указ смъртното му наказание е заменено с нововъведеното в правната ни система ново най-тежко наказание - доживотен затвор без замяна. Оттогава осъденият е подавал често молби за помилване към различни вицепрезиденти, всички решени с отказ. Настоящата Комисия по помилването е разгледала общо пет негови молби. Последната е отхвърлена през септември 2013 г. Оттогава не е постъпвала молба за помилването на този осъден.

Историята

През лятото на 1989 г. Пламен Йоргов уби хладнокръвно 3 деца от Гулянци. В ранния следобед на 17 юли 33-годишният шофьор спрял камиона си до канала в покрайнините на градчето. Видял 3 деца да си играят и им предложил да ги закара до язовира да ловят гъски. Братовчедите Диана, на 12 г., Елена, на 10 г., и Ангел, на 8 г., се качили в кабината. В акациевата гора Йоргов затегнал сезала около краката на по-малкото момиче и момчето и ги завързал едно за друго, припомня "24 часа".

След това съборил Диана на земята и я изнасилил. Когато заплакала, впил пръсти в шията й. После удушил Елена и Ангел. Понечил да тръгне, но му се сторило, че отдолу нещо помръдва. За по-сигурно прерязал с нож гърлата на братовчедите - там, където пулсира сънната артерия, пробол ги и в гърдите.