Уникалното съкровище от Бохот стана атракция в Казанлък (Снимки)

Регионалният исторически музей в Плевен гостува в трезорната зала на ИМ "Искра"

Сребърното съкровище от Бохот, собственост на РИМ-Плевен, е една от новите атракции в трезорната зала на Исторически музей "Искра" в Казанлък. На 19 март се откри съвместна изложба с участието на РИМ – Плевен и РИМ – Велико Търново. Тя беше представена от д-р Момчил Маринов – директор на ИМ "Искра" – Казанлък, д-р Иван Църов – директор на РИМ – Велико Търново и Владимир Найденов – директор на РИМ - Плевен.

Съкровището е открито на 25 юни 1929 г. от три жени, които копаели в двор на село Бохот, Плевенска област. То е единственото изцяло запазено от този вид. Уникално е поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. Според украсата на устието и дъното купите се разделят на три групи.

Интересна и непоказвана в други музеи е златната купа с букели (XII – XI в. пр. Хр.). Тя е изкована от тънък лист чисто злато с тегло 77,27 г. Декорацията от улеи и 12 букели е типична за керамичните съдове от прехода между късната бронзова и ранножелязната епоха. Единственият известен златен съд от този тип и с такава украса. Случайно е открита на остров на река Дунав през 1982 г. като самостоятелна находка.