„Вазовец“ се окичи със сребърен медал от олимпиадата по информатика

Шестокласникът се класира втори сред общо 18 свои съперници

Националният кръг на тазгодишната олимпиада по информатика се проведе на 25-ти и 26-ти април в град Кърджали. Въпреки сериозната конкуренция, до него успяха да достигнат 104 участници от цялата страна, сред които и ученикът от СОУ „Иван Вазов” – Захари Маринов от 6а клас.

За достигането си до националния кръг, шестокласникът трябваше да мине и през общински и областен. Очаквано, резултатът му беше отличен, като той стана първи не само в областта, а и сред връстниците си от цялата страна. Той успя да събере цели 280 точки със 110 повече от втория в класирането. Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи – група Е, в която влизаха 4 и 5 клас, D (6-7 клас), С – тази на осмокласниците и АВ, в която попадаха ученици от 9 до 12 клас. Местата на националното бяха разпределени от първо до трето, съответно за всяка възрастова категория, като Захари (група D) се класира втори сред общо 18 свои съперници, отнасяйки със себе си сребърния медал. Надпреварата се проведе в рамките на 8 часа, а учениците трябваше да решат общо 6 задачи, даващи по 100 точки всяка. Шестокласникът успя да натрупа общо 480 точки – 200 от първия ден и 280 от втория.

До момента Захари Маринов може да се похвали с поредица от медали. Сред тях са извоюваните 3 златни медала – бронзов, сребърен и златен, спечелени миналата година на различни национални състезания. С тези си отлични представяния той си заслужи и първо място в ранг листата на състезателите от група Е. Компютърните науки не са единственият талант на Захари. Той е също толкова добър и в математиката, доказателство за което са двете му първи места на Коледното математическо състезание и на Великденското математическо състезание, проведени съответно декември 2014 и април 2015. Безспорно младият информатик дължи постиженията си на упорития труд, който полага още от четвърти клас. От тогава с неговото обучение се занимават госпожа Мария Русева и госпожа Клавдия Иванова, преподаватели в нашето училище. От тази година роля в подготовката му има и господин Павел Петров, който води школа по информатика в ЦУТНТ – Плевен.

„Не се и съмняваме, че това е само началото за Захари. Вярваме, че постиженията му тепърва ще продължават да се трупат и да носят поводи за гордост и радост. Можем единствено да му пожелаем успех в поетото начинание!“, коментират от училищното ръководство.