Продължава ученическият обмен между ГПЧЕ-Плевен и Лицей „Джузепе Галанти” от Италия

Гости от Италия и Франция пристигнаха в Плевен

През април 2015 г. беше поставено началото на още един дългосрочен ученически обмен за учениците от ГПЧЕ – гр. Плевен и лицей „Джузепе Галанти” – гр. Кампобасо, Италия, чрез подписване на договор между директорите на двете училища. Учениците от френските паралелки на ГПЧЕ – гр. Плевен посетиха градовете Рим, Кампобасо, Матера, Термоли, Сепино, като заедно с италианските ученици работиха по темата „Религиозната архитектура в региона и страната“, обсъждайки фактите на френски език.

Учениците се възхищаваха на историческите ценности: прелестни дворци, римски руини, изящни статуи и базилики на хиляди години, част от културното и историческо наследство на ЮНЕСКО. В продължение на една седмица младите хора правиха проучвания за архитектурата на много църкви в областта Молизе и обследваха въпроси, касаещи всички европейци. Качественото образование е една от тях. Българските ученици бяха приети от Директора, учителите и учениците на Лицей „Джузепе Галанти” в град Кампобасо. Присъстваха на концерт, организиран в тяхна чест. Наблюдаваха работата в часове по различни учебни дисциплини. Учениците от Езиковата гимназия в Плевен представиха на френски език информация за български православни храмове, разказаха най-интересното от историята на създаването им и споделиха интересни факти от направените проучвания. Изнесоха и урок по български език, който предизвика голям интерес, но и доста затрудни домакините.

Сега вълнението и радостта на учениците и учителите от ГПЧЕ по повод празника на училището са двойно по-големи, защото те бяха споделени с гостите от Италия – 13 ученици и 2 учители от лицей „Джузепе Галанти”. В рамките на една седмица партньорите ще имат възможност да разширят познанията си по темата на проекта, посещавайки Троянския манастир, Бачковския манастир, църквите и забележителните исторически места в Ловеч, Троян, Пловдив и Плевен. Съставът на младите изследователи ще се увеличи днес, 12 май 2015г., когато ще се присъединят учениците и учителите от училището в гр. Шалон-ан-Шампан, Франция, с които ГПЧЕ - Плевен поддържа партньорски взаимоотношения от три години.

Ръководството и педагогическият колектив на гимназията приветстват устрема на тези млади хора, вложен в градивни дейности и инициативи - доказателство, че това е пътя на професионалистите, творците, новаторите. Път на постоянно израстване и заслужен престиж. Път на победи!