АУЕР стартира днес в Плевен национална кампания за въвеждане на търговия с "бели сертификати"

Това е ключов инструмент, чрез който ще се насърчи трайното свиване на енергийното потребление

Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ стартира днес в Плевен национална кампания за въвеждане на търговия с "бели сертификати" - нови финансови инструменти за енергийни спестявания. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Ивайло Алексиев.

В Плевен бе първият семинар за Северозападния район за планиране. Следват в още пет от най-големите градове в страната - Пловдив, Русе, Варна, Бургас и София, предава БТА.

Проектът на АУЕР предвижда разработване на наръчник за енергиен мениджмънт, обучение на енергийни мениджъри в предприятията, надграждане на националната информационна система по енергийна ефективност и разработка на предложение за търговия с бели сертификати, поясни Алексиев. В много страни в Европа вече има работещи схеми за подобен инструмент за търговия като Италия, Франция, Дания. Общо 17 страни от ЕС имат или са декларирали, че разработват такива схеми за търговия, обобщи Алексиев. В доклада на ЕК за енергийната ефективност от м.г. е констатирано, че тези схеми са постигнали "по-добри от очакваните резултати при по-ниски от предвидените разходи", добави изпълнителният директор. Това ни убеждава, че проектът е смислен и че трябва да се въведе този механизъм на финансов принцип във всички планови райони на страната, добави той. Това е ключов инструмент, който ще даде възможност за търговия с енергийни спестявания и чрез който ще се насърчи трайното свиване на енергийното потребление и дългосрочно подобрение на цялостното състояние на енергийната ефективност в България, са категорични експертите от АУЕР.