С празнично шествие Плевен отбеляза 24 май (Снимки)

Пред барелефа на Св. Св. Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя

С празнично шествие, водено от носещи иконата на Светите братя Кирил и Методий свещеници от плевенски храмове, Общинския духов оркестър и ръководството на Община Плевен, започна честването на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Плевен.

Трите лъча на шествието, потеглили от различни места в града, се събраха пред барелефа на първоучителите, където беше отслужен празничен молебен.

„24 май е ден на възхвала на грандиозното дело на първоучителите и техните последователи. Ден на поклон пред всички, призвани да служат на познанието, творчеството, духовните ценности. Ден на дълбоко уважение към хората, които градят личности. Ден на удовлетворение, че нашите млади хора достойно представят родината пред света. Ден, в който всички ние с гордост можем да кажем, че нашата идентичност в европейското семейство е неоспорима – с нашата кирилица, с нашата култура и с нашия неповторим български дух. Твърдо вярвам, че родители, учители, дейци на културата, общественици можем и трябва заедно да осигурим възможности, децата ни да продължат да пишат българската история със своите постижения, успехи и завоювани признания'', каза в словото си кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Пред барелефа на Св. Св. Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя, а празникът продължи с концерт на пл. „Възраждане”.