Ето как Пламен Гетов постави Югославия на колене преди 30 години (Видео)

Легендата на Спартак (Плевен) вкарва и двете попадения за историческия успех

Пламен Гетов е безспорно един от най-добрите български футболисти в родната история на най-популярния спорт. Халфът си извоюва ореола на майстор на изпълнението на статични положения, особено на преките свободни удари. Днес се навършват 30 години от деня, в който тогавашният ас на Спартак (Плевен) поставя Югославия на колене на стадион "Васил Левски".

На 1 юни 1985 г. България побеждава "плавите" с 2:1 в квалификация за световното първенство в Мексико през 1986 г. И двата гола за "лъвовете" са реализирани от Пламен Гетов. 60 хиляди зрители са изпълнили трибуните, а в тима личат имената на Боби Михайлов, Ради Здравков, Андрей Желязков, Наско Сираков, Стойчо Младенов и др. Победата е ключова по пътя за класиране на световното първенство.

За 26 мача за България Гетов има четири гола. Първото си попадения за националната гарнитура бележи при дебюта си на 9 март 1983 г. при равенството 1:1 с Швейцария в контрола, играна във Варна, припомня "Блиц". Последният му гол за България е на Световното в Мексико при 1:1 с Южна Корея на 5 юни 1986 г.