Двоен празник днес - Събор на 12 апостоли и Павловден

На този ден трябва да внимаваме с боравенето на огън

Съборът на светите славни дванадесет апостоли е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници. Това са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) - на мястото на Иуда Искариот. Към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.

Павловден е български празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка. Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня. На Павловден не се работи (не се жъне) и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното. Тези многобройни забрани целят предпазването на дома, имота и реколтата от огън и пожари.

Според църковния календар Павловден се празнува на 29 юни (Ден на Светите апостоли Петър и Павел), но народът го приема като самостоятелен празник и го отбелязва на следващия ден.