Талантливите "колоритчета" се завърнаха от Световния детски фестивал във Вашингтон

Малките художници закриха фестивала с български носии

От участие в Петия световен детски фестивал във Вашингтон, САЩ, се завърна творческият екип на арт школа "Колорит" – Плевен. Фестивалът се проведе от 30 юни до 5 юли пред Белия дом в "Елипсата" - парка на Президента на САЩ.

Инна Чулева – 8 г., Никола Ангелов – 10 г. и Кристина Гечевска – 12 г. имаха възможността да рисуват живопис и да се включат в демонстративните арт ателиета по приложни изкуства, по музика и танци, както и да наблюдават танцовите, музикални и певчески изяви на изпълнители и състави от различни страни. Рисунките, с които плевенските малки художници спечелиха наградата да участват в Световния форум бяха показани на импровизирана изложба в една от шатрите на арт изявите. На откриването на Фестивала българската делегация беше посетена от Втория Секретар на Посолството на България в САЩ - Михаил Божков.

Фестивалът няма състезателен характер и протече под мотото "Творчество, разнообразие и единство". Целта на организаторите от Международната фондация за детско изкуство е децата от цял свят да творят заедно и чрез универсалния език на изкуството да опознаят разнообразието на културите и чрез непринуденото общуване да създават духовни, емоционални връзки и приятелства. Инна, Никола и Кристина подариха на Изпълнителния председател на Международната фондация за детско изкуство рисунките, които създадоха по време на Фестивала, а той сподели, че рисунките на българските деца на изложбата са впечатлили всички със своя колорит, изпълнение и идея и пожела на ръководителя на школата Майя Ананиева отново до се срещнат на следващия Световен детски фестивал във Вашингтон.

На закриването на Фестивала плевенските деца бяха облечени в български национални костюми и се включиха в импровизирания арт спектакъл от музика, танци и игри. Всички участници в световния арт форум ще получат по пощата Почетен диплом.

В свободното време децата можаха да посетят и разгледат Националната художествена галерия, Музея за модерно изкуство, Националната галерия за арт скулптури, Националния музея на индиянското изкуство, Националния исторически музей, Националния природен музей, Музея на авиацията, Мемориала на Вашингтон, Зоо парка, Ботаническата градина. Националният празник на САЩ те отпразнуваха заедно със стотици хиляди американци на поляните на Монумента "Вашингтон" и наблюдаваха празничната грандиозна заря. Организаторите на Фестивала дадоха възможност на децата да бъдат съпроводени от един от родителите си, информират от плевенската школа.