Евродепутатът Андрей Новаков в Букурещ: Дунав отдавна не е граница, а възможност за развитие на региона

Представители на общините Велико Търново и Плевен също участваха в конференцията

"Дунав отдавна не е граница, а възможност за развитие на региона и от двата й бряга“. С тези думи започна участието си в международен форум за трансгранично сътрудничество между България и Румъния евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Конференцията, която се организира съвместно между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България и Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния се проведе в Букурещ.

Новаков акцентира върху възможностите, които планът „Юнкер“ предоставя пред двете държави, както и важността на трансграничната програма между Румъния и България за развитието на региона. По думите му, бюджетът на трансграничната програма от почти 216 милиона евро трябва да бъде изразходван за проекти, базирани на резултатите и носещи пряк икономически ефект в региона. „Програма ТЕН-Т предоставя 26.25 милиарда евро до 2020 година за подобряване на транспортната инфраструктура между държавите членки“, допълни още евродепутатът. Андрей Новаков поясни, че по нея могат да се финансират интермодални логистични центрове и изграждане на транспортни връзки, като дорба практика в тази посока вече има във Франция и Германия. „Намаляването на бюрокрацията, особено при международни проекти е въпрос от ключово значение, защото не е необходимо да се създават допълнителни пречки пред по-бързото и качествено реализиране на съвместни инициативи“, заключи българският евродепутат от ГЕРБ.

В събитието, което се реализира благодарение на съвместен проект между България и Румъния, участие взеха още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, държавният секретар на румънското министерство на регионалното развитие и публичната администрация Сирма Караман, Юлия Херцог – директор на Дирекция за международно териториално сътрудничество МРБЖ, Румъния представители на община Велико Търново и община Плевен.