Зрелищен метеорен дъжд ще грейне в средата на август

Ще имаме възможност да преброим до 100 метеора в рамките на един час

Много небесни явления ще могат да се наблюдават този месец от Националната астрономическа обсерватория "Рожен", съобщи Никола Петров, директор на звездната институция пред "Фокус". По думите му тези явления се случват и се наблюдават постоянно, но през август и началото на септември се проявяват много по-често.

"В средата на месеца се очаква пикът на метеорния поток Персеиди, който човек не трябва да пропуска да му се наслади", каза Петров. Той допълни, че за целта е необходимо да сме далеч от големия град, защото нощните светлини на населените места пречат на наблюдението.

Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията ще е на 13 август, извести Novanews. Ако погледнем към небето в следващите няколко нощи, имаме възможност да преброим до 100 метеора в рамките на един час. В нощта на 12-ти срещу 13-ти луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи да се радваме на зрелищния звездопад. Необходимо е обаче да намерим място, което да е по-далеч от градските светлини.

Персеидите са богат метеорен поток, чийто родоначалник е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Явлението се наблюдава от хората от хилядолетия. Както всички метеорни потоци, така и този носи името на съзвездието, в което се намира радиантът му. В страните от Западна Европа е известен като "Сълзите на Св. Лаврентий", понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на светеца – покровител на готвачите.