Умъртвиха болните от бруцелоза кози в плевенското село Ракита

Продължава вземането на проби и от останалите животни, които са около хиляда

Днес в село Ракита бе извършена евтаназия на всичките 25 кози, болни от бруцелоза. Със заповед на директора на Областна дирекция по безопасност на храните, д-р Иван Йорданов, бе назначена комисия, която да извърши умъртвяването на животните, след което бяха извозени до екарисажа в Шумен.

По време на манипулацията бе осигурено присъствие от представители на РУ на МВР Червен бряг, зам.-кмета на Община Червен бряг, кмета на село Ракита, както и от Общинския инспекторат.

Заразените животни са само от едно стопанство и се оказа, че са закупени преди няколко месеца от гр. Рила, където всъщност бе локализирано огнището на болестта. След установените положителни проби в животните Областна дирекция по безопасност на храните предприе незабавни ограничителни мерки. Животните бяха затворени, а млякото им се унищожаваше по специално определени за това траншеи. От съображения за безопасност бе затворен и единствения млекоизкупвателен пункт в селото, независимо че не е приемал мляко от заразените кози.

Взети са проби от всички животни във фермата, но единствените положителни проби са показали само козите, закупени от Рила.

Продължава вземането на проби и от останалите животни в селото, които са около хиляда, допълни кметът на Ракита Нинчо Иванов. Той уточни, че е въведен 14-дневен карантинен срок, през който се забранява влизането и излизането на животни в селото, ограничена е пашата, както и клането на животни.

Местното население и личните лекари в Ракита са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания, докато това което е предвидено като мерки от епизоотичната комисия промени посоката си. Двама души засега имат клинична картина на заболяването и се проследява състоянието им. Осигурено е засилено присъствие на органите на МВР, които следят за спазването на ограничителните мерки. Това информират от Община Червен бряг.