Подписаха първите договори за саниране в Плевен, реновирани ще бъдат 8 блока

Стойността на дейностите е 534 922.20 лева без ДДС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъстваха на официалното подписване на първите четири договора с изпълнителите на обществена поръчка „Изготвяне на технически обследвания, технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, построени по индустриален способ, във връзка с изпълнение на „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” в Плевен.

Цецка Цачева отбеляза, че с осъществяването на проекта гражданите на Плевен ще използват нови жилища. По думите й тези жилища ще изглеждат по коренно различен начин и ще бъдат много по-функционални и енергийно ефективни. "Убедена съм, че тази програма ще бъде посрещната с голям интерес от страна на всички жители", допълни председателят на парламента и посочи, че тя ще разкрие нови работни места и ще превърне Плевен в по-добро място за живеене.

В рамките на проекта изцяло реновирани ще бъдат 8 блока, като стойността на дейностите е 534 922.20 лева без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 20 дни от сключването на договорите. Предстои финализиране и на процедурата за избор на изпълнители за техническо и енергийно обследване за още 6 жилищни сгради на стойност 388 078 лева без ДДС.

От старта на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” в Плевен са регистрирани 39 сдружения на собственици на сгради, подлежащи на саниране, а с 28 от тях Община Плевен има подписани договори. Екипът от експерти е осъществил над 1000 групови и индивидуални информационни срещи и е участвал в над 100 събрания на собственици на обекти в блокове, попадащи в обхвата на „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”.

На събитието присъстваха още народни представители, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител на Плевен Ралица Добрева, представители на фирмите-изпълнители на проекта, граждански сдружения и общественици.