САЩ подкрепиха фестивала "Плевен пее и танцува" (Снимки)

В първия фестивален ден бяха наградени българските участници

Колоритно шествие на съставите участници, предвождано от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци ”Иван Вълев”, преминало през централната част на Плевен, постави началото на първия Международен фолклорен фестивал "Плевен пее и танцува". Събитието се организира от Община Плевен под патронажа на кмета проф. д-р Димитър Стойков и с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в България.

На официалното откриване присъства народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева и общински съветници, информират от местната администрация.

"Изразявам благодарността си към Посолството на Съединените американски щати в България за оказаната подкрепа на фестивала. Благодаря на съорганизаторите - Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, за волята да отстояват каузата за съхраняване и популяризиране съкровищницата на фолклора. Не на последно място благодаря на участниците за ентусиазма да представят най-доброто, сътворено от народния гений. Горд съм, че в тези дни Плевен е по-пъстър и красив с неповторимите носии на пет балкански страни, по-колоритен с техните неподражаеми ритми, песни и танци, по-богат с емоции и приятелства. Балканският фолклор е феномен, защото е сътворен от уникалния балкански дух, познал радост и страдание, окови и възход, но останал винаги горд и непокорен. Убеден съм, че с общите ни усилия фестивалът ще се утвърди и ще привлича все повече участници от различни континенти. И ще пребъде във времето с идеята да сближава народите с най-голямата ценност - магията на фолклора!”, каза в приветствието си проф. д-р Димитър Стойков.

В първия фестивален ден бяха наградени българските участници, чиято конкурсна програма започна в ранния следобед.

С десетминутна програма вечерта се представиха фолклорните формации от побратимените на Плевен градове Кавадарци - Македония, Горни Милановац - Сърбия, Браила - Румъния, и Волос - Гърция.