Министър Кралев: Вкарваме треньори в училищата

"Ще се опитаме да заделим средства за довършване на започнатото в Плевен", заяви министърът

"Вкарваме треньори в училищата", заяви министърът на спорта Красен Кралев, който заедно със спортистката Ивет Лалова обявиха началото на Европейската седмица на спорта #BeActive в Пловдив.

Министър Кралев посочи, че до две седмици в пленарна зала влиза на второ четене Закона за спорта, в който една от основните точки е треньорите да влязат в училищата, за да може децата да бъдат привлечени към спорта.

"Ако не влезем в училищата нищо няма да стане. Ако не променим законодателството, така че учители по физическо да поемат децата от първи до четвърти клас, където е най-важно, където се изграждат двигателните навици и ако изпуснем децата до 10-11 години, нищо не може да ги накара да се върнат обратно. Компютрите са много интересни, но това води до страшни последици. Над 61% са с гръбначни изкривявания. Германия, Белгия, Швейцария са вкарали треньори в училищата и отчитат сериозно покачване на интереса към всички видове спорт. Смятам, че треньорите имат друго отношение към конкретния спорт. Надявам се, че това ще бъде много важна стъпка, защото колкото повече деца сме ангажирали, толкова по-голяма база за селекция на спортисти ще имаме. Тези деца ще имат изградена физическа култура, за да поддържат един здравословен начин на живот. Очаквам тази или следващата седмица законът да мине на второ четене в Народното събрание“, обясни министърът на спорта.

Относно финансирането на спортните училища в страната Кралев бе категоричен, че сградите на учебните заведения в Русе, Варна, Бургас и София ще бъдат санирани.

"Спортните училища в Пловдив и Плевен вече бяха санирани, за съжаление обаче имаше много сериозни пропуски, но не можем да върнем нещата. Ще се опитаме да заделим средства за довършване на започнатото. Не можем да оставим децата да страдат", каза министърът на спорта.