Феновете призоваха за по-сериозна организация на мачовете на Спартак

Абсурдни сцени на входа за малко да развалят футболния празник в Плевен

На 23 септември в Плевен определено замириса на футбол, но приятният полъх за малко да бъде помрачен от слабата организация, която можеше да доведе и до сериозен инцидент. Всъщност организацията не беше слаба  - тя напълно липсваше.

През последните часове получихме десетки коментари на фенове, които ни помолиха да дадем гласност на недоволството им, което бе породено от недомислицата да бъде отворена само една врата за мача на Спартак със Славия. Това доведе до стълпотворение на стотици плевенчани, които чинно изчакваха реда си, за да влязат на стадиона. Срещата започна, някои бяха вече влезли, а опашката на входа се увеличаваше и краят й не се виждаше. Това предизвика съвсем закономерно крясъци от страна на хората към стюардите на входа. В крайна сметка изнервеното множество нахлу, а охраната на входа се дръпна, разбирайки, че няма какво да направи и не може да задържа повече хората. Така над 1000 човека си платиха входа, а останалите влязоха гратис. Което всъщност изобщо не е проблем в цялата история.

Какво ли щеше да се случи, ако на стадиона имаше не 2000 души, а 5-10 хиляди? Какво щеше да стане, ако на опашката, където имаше и деца, напрежението ескалира и се стигне до неприятни сцени? Слава Богу, че плевенските фенове са разумни, но всички се надяваме, че от клуба и хората, отговорни за ситуацията, ще си вземат поука.

Ето и някои от мненията на феновете, които получихме на пощата във Фейсбук:

"Това беше идиотско! Случва се за пореден път от началото на сезона! В предни мачове дори събираха парите в кутия за обувки, сега стоят и чукат на тоя касов апарат като в хранителен магазин! Отворете касите, отворете двата входа. Или поне цялата голяма врата на работещия вход!"

"Този, който бе наредил 2000 - 3000 човека да влизат през един вход трябва веднага да бъде премахнат от отбора. С такива хора в А група няма как да се влезе, колкото и добър да ти е отбора!"

"Нали сме професионален отбор, в който се работи професионално? Не видях нищо профисонално в цялата тази история. Изпуснахме първите 10 минути, охраната се видя в чудо, а на лелката с касовия апарат й трепереха ръцете, докато сменя ролката. Или всъщност май хартията й свърши, не знам, Извадете пари и за следващия мач направете нещата както се прави в нормалните футболни отбори."

"Добре че хората не се поддадоха на нервите от напрегнатата ситуация, а и охраната постъпи разбираемо. Но не ми се мисли какво щеше да стане, ако бяхме няколко хиляди. Само Спартак!"

"Как може да пускате хората през една порта все едно сме овце. Стана струпване и доста хора закъсняха с влизането на стадиона. С такава организация няма да взема никога детето си. Да очакваш 2-3 хиляди души публика, а да оставиш само един вход с ширина метър."