Уникална изложба показват чуждестранни творци за юбилея на УМБАЛ-Плевен

Министерството на културата на Австрия финансира нетрадиционната експозиция

По покана на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" и по повод 150-годишния юбилей на лечебното заведение, през месец октомври ще се състои нетрадиционна изложба, озаглавена "Апандисит" с 22 художници и архитекти, които ще работят на място в различни сгради на болницата. Изложбата се финансира от Министерството на културата на Австрия.

"Апандисит" разглежда различни архитектурни, исторически, политически и икономически възможности, при които художниците създават своите творби в структурите и сградите на място, ползвайки материали, взаимодействайки с медицинския персонал и студентите, работейки извън обичайния бял куб на пространствата за съвременно изкуство. Сградите на университатската болницата и техните околности предлагат широк набор от възможни прояви - от скелета на сграда, който получава нова кожа чрез скулптурни и материалистични намеси - през бившата сграда на университета, до първия медицински музей в България, открит през 1965 г. - модернистка сграда, проектирана от архитект Атанас Петров.

Артистите се подвизават в различни сфери като архитектура, скулптура, нови медии, живопис, перформънс и свързаните с тях изследователски области. Участниците живеят в различни европейски страни и ползват в работите си специфични материали, структури, а някои от тях и понятия като нюанси на политика на тялото, биополитика, диагностика, изкуство, наука и др.

Силно специфичното място отваря въпроси за функцията на институциите и тяхното взаимодействие с другите, исторически аспекти на медицината от политическата история на България или настъпилите в посткомунистическото общество промени, неговата модернизация и свързаните с нея перипетии.