Протестът на служителите на МВР в Плевен продължи и тази вечер

Мисия

05-11-2015, 19:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Около 1000 служители на МВР протестираха край Плевен (Видео)

И в петък предстои блокада на главен път Плевен-Русе

Протестът на служителите на МВР в Плевен продължи и тази вечер. В 18 часа около 700-800 от тях отново блокираха за час главен път Плевен-Русе.

Полицаи, пожарникари, военни, служители на затворите и съдебна охрана протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време  2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Протест ще има и утре, а в неделя служителите на МВР В Плевен се очаква да подкрепят националния масов протест в столицата. В областната дирекция има организация за пътуване с автобуси. Ако няма резултат, служителите са категорични, че ще продължат с действията си и следващата седмица.