Още един сигнал до прокуратурата подаде кметът на Червен бряг

Този път за служебни телефони, закупени на името на общината от предишния кмет

Още един сигнал до прокуратурата подаде инж. Данаил Вълов, кмет на Община Червен бряг. Този път за служебни телефони, закупени на името на общината от предишния градончалник. Това са поредните наследени договори, подписани във вреда на общината и данъкоплатците, информират от местната администрация.

Проверката показва, че за нуждите на общинската администрация, за социални услуги и общински съветници са купени карти за мобилни разговори, за интернет, за таблети и GPS за 12 автомобила на Общината, ОбСУ ДСП и МБАЛ - Червен бряг, както и още стационарни номера. "Очевидно е, че за закупени прекомерно голям брой карти, които надвишават нуждите на общинска администрация, Общинския съвет и ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип). Нещо повече, голяма част от тях не се използват, но се заплащат по договорените тарифи“, посочва в сигнала си до районния прокурор Данаил Вълов.

Само от БТК за закупени 244 карти за мобилни телефони и интернет достъп. От тях 182 броя не се използват, но за тях се плаща всеки месец абонаментна такса. Не се знае например от кого се ползват 60 карти с месечен абонамент 8,17 лева. Свободни (без име) са и 25 броя карти, всяка от които струва на месец на общината по 27,17 лева. Общинската сметка товарят и купените специално за местните избори карти.

Сходна е картината и с договора, подписан с Мтел. От закупените 165 карти, 40 не се използват, но се плащат. Ако Общината реши да ги прекрати, ще трябва да плати абонаментните такси до края на договорите, които са с 2-годишен срок.

Освен картите за мобилни телефони са открити и 55 броя стационарни телефон в Общината, в Клуб на пенсионера и Детска ясла, с каквито общината вече разполага. Така месечните разходи за телефон и интернет на общината достигат през декември 2015 г. сумата от 7 238,95 лева. От нея 3455,97 лева са плащания към Мтел, в които влизат разговори и интернет на общинските съветници за мандат 2011-2015 г., подадените за спиране карти, както и новите карти и лизингови вноски за карти и таблети за общинарите за мандат 2015-2019 г.

Затова общинският кмет настоява прокуратурата да образува досъдебно производство по неизгодните сделки.