Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен, превозвал 73 пакета с тютюн

Причинената вреда на републиканския бюджет от невнесения акциз е 859 лв

Районна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен мъж за държане на акцизни стоки – тютюн без бандерол - престъпление по чл. 234 ал. 2 т. 1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 28 ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Слави К. е за това, че на 9 септември 2015 г. в гр. Плевен, в лек автомобил „Пежо 806“ при условията на повторност държал акцизни стоки – тютюневи изделия – 5,652 кг. раздробен тютюн, който може да се пуши без допълнителна индустриална обработка, без бандерол, който се изисква по Закона за акцизите и данъчните складове. Стойността на тютюна е 1130 лв., а причинената вреда на републиканския бюджет от невнесения акциз е 859 лв. и случаят не е маловажен.

На 9 септември обвиняемият тръгнал с автомобил от Плевен към Ловеч. В себе си носел 5,652 кг. раздробен тютюн без бандерол, предназначен за продажба на пазара, който бил разфасован в 73 бр. пакети. По същото време служители на ОДМВР – Плевен, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ провеждали полицейска операция във връзка с държане на акцизни стоки без бандерол на територията на гр. Плевен. Автомобилът, в който пътувал обвиняемият, бил спрян за проверка, при която полицаите открили акцизната стока.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд-Плевен.