Положителна е оценката за работата на ОДМВР - Плевен за 2015 г.

Отчита се снижение на регистрираните криминални престъпления с 4,45 %

Днес в Областна дирекция на МВР – Плевен се проведе годишен отчет - анализ за дейността на служителите на вътрешното ведомство през 2015 година. Официални гости бяха главния секретар на МВР Георги Костов, заместник директора на Дирекция „Борба с организираната престъпност“, представители на прокуратурите от Плевенски съдебен район, представители на съдилищата в Плевенски съдебен район, заместник областния управител на област Плевен, представители на местното самоуправление от общините в област Плевен, неправителствени организации, началници на районни управления в областта, ръководители на сектори и групи в ОД МВР– Плевен и граждани.

През 2015 година ОДМВР – Плевен отчита снижение на регистрираните криминални престъпления с 4,45 % и на икономическите престъпления с 13.64%., намаление на грабежите с 35%, намаление на кражбите и престъпленията против личността с 12%.

Дирекцията отчита високи нива на разкриваемост на тежките престъпления, както следва: увеличение на разкриваемостта при убийствата с 20 % /100 % разкриваемост на убийствата, извършени през 2015 год./, увеличение на разкриваемостта при опитите за убийства с 40 %, при изнасилванията с 25% и при блудствата с 55,56%.

По линия «Акцизи» през 2015 година служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен са провели над 120 специализирани полицейски операции. Установени и иззети са стоки без платен акциз – 295 852 броя къса цигари; 7 тона 872 килограма тютюн и 709 литра алкохол. Заведени са 41 преписки и са образувани 74 досъдебни производства. Съставени са 613 акта за установени административни нарушения. Увеличен е броя на проверките на лица на пазари и тържища на територията на цялата област. В резултат на предприетите мерки по иззет тютюн, ОДМВР Плевен се нарежда на първо място в страната.

През 2015 година ОДМВР - Плевен активно работи по изпълнение на критериите и показателите утвърдени от министъра на вътрешните работи за оценка на дейността на областните дирекции в страната, като за периода юли-ноември, ОДМВР Плевен е на 3-то място в страната.

Висока оценка за подготвеността и капацитета и дейността на изпълнителските нива в ОД на МВР даде главния секретар на министерството на вътрешните работи гл.комисар Георги Костов. Той бе категоричен, че настоящото ръководство на дирекцията, в лицето на ст.комисар Георги Григоров, се ползва с пълното доверие на министъра и ръководството на МВР. На база обективни анализи в последните 5 месеца и с цел повишаване степента на доверие на гражданите към полицията, респективно и на постиганите резултати, той препоръча да се обърне внимание на средния ешалон в дирекцията.