Собственик на магазин в Плевен превръща крадци в интернет звезди

Георги е монтирал цели шест камери в помещението и се готви да постави още четири-пет

Собственик на малък квартален магазин в Плевен превръща крадци в интернет звезди, стана ясно от репортаж на "Здравей, България" по Нова телевизия. Георги е монтирал цели шест камери в помещението и се готви да постави още четири-пет. Причината - ежедневни малки кражби. Записите от кражбите качва в социалните мрежи. Нарича ги "Стената на славата", а целта му е престъпниците да се разпознаят и да съжалят за стореното.

"Качвам ги в интернет, нека се засрамят. Да го видят и други хора, за да спре да се случва, където и да било. Предполагахме, че всички клиенти в магазина си плащат за всичко. Но в момента, в който видях една жена да взима нещо, се усъмних. Прегледах камерите и установих, че наистина е така. Върнах записите назад с няколко седмици. Очаквал съм, че може да има такива малки грабежи, но не съм го вярвал. И то от хора, които всеки ден са ми клиенти и сме приятели с тях", разказа Георги.

Той установил случай с жена, която в рамките на 10 дни е влизала 4 пъти в магазина и при всеки от тях си взимала по нещо, без да плати. Не е подавал жалби, защото такива случаи се водят дребна кражба и не мисли, че ще настъпи промяна. Сега, поставяйки толкова камери, Георги обаче е убеден, че ще има ефект.