Убиецът на Вероника няма да обжалва 30-годишната си присъда

Подсъдимият е признат за виновен в умишлен грабеж, придружен с убийство

Вероятно няма да бъде обжалвана 30-годишната присъда, наложена на Илиян Здравков, убиецът на студентката от Никопол Вероника Здравкова. Това потвърди пред Радио "Фокус” – Велико Търново адвокатът на обвинения - Кирил Станчев. Той уточни, че все още не се е срещал с клиента си, но очаква скоро да бъде посетен от негови близки. По думите му, първоначалните намерения са присъдата, потвърдена от Апелативен съд във Велико Търново, да не бъде обжалвана пред Върховния съд.

Великотърновският апелативен съд потвърди максималното възможно наказание от 30 години лишаване от свобода за Илиян Здравков преди броени дни. Срокът, в който то може да бъде повторно разглеждано, след подадено заявление е 15-дневен. "По принцип не мислим да обжалваме”, заяви защитникът. В предходното заседание адвокат Кирил Станчев и неговия клиент внесоха искане пред Апелативен съд за намаляване на наказанието. Мотивите за това бяха, че пълните признания, направени от Здравков, които са смекчаващи вината обстоятелства.

"Не мисля, че това е решението, защото се установява, че при подобен случай, никой друг не би направил такова самопризнание. Това, според нас, е основният проблем”, допълни още адвокат Станчев. Той отказа да коментира искане на родителите на убитото момиче за налагане на присъда от доживотен затвор без право на замяна. Според него това са лични неща, които не трябва да бъдат обсъждани.

"Всеки си има мъката и носи тежестта на преживяното. Няма как ние да го обсъждаме. Съдът си решава и си има закон, който трябва да се спазва”, коментира още защитникът.

30 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, бяха наложени на призналия се за виновен за убийството на 24-годишната Студентка Вероника Здравкова, Илиян Здравков - Зико. По негово искане Съдът разглеждаше делото по съкратена процедура и това е максималната присъда, която може да бъде наложена, според Закона. Подсъдимият е признат за виновен в умишлен грабеж, придружен с убийство. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Със същата присъда Илиян Здравков е осъден да плати по 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на родителите на убитото момиче.