260 000 лева са събрани досега за кампанията "Великден за всеки"

Кметът и Мая Манолова пренаредиха големите шарени яйца на площада пред общината

Близо 260 000 лева са събрани до момента за кампанията "Великден за всеки" – „Дари празник на баба и дядо“. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Плевен. Тя бе в града, за да представи дарение - уникална за страната апаратура за рехабилитация и физиотерапия на Дома за медико-социални грижи за деца. Там се създава специален Център за физикална медицина, рехабилитация и ерготерапия, където ще се лекуват не само децата от дома, но и от цялата Плевенска област. Апаратурата е последна технология, дарение от хранителна верига хипермаркети Кауфланд, на стойност 60 000 лева.

Oбщественият посредник припомни, че до края на кампанията остават 3-4 дни и призова за пореден път хората с добри сърца да се включат с парични средства по банкова сметка в СИБАНК IBAN: BG03BUIB98885029906100 Банков код: BUIBBGSF или със SMS на кратък номер 1255.

По-късно през деня омбудсманът изненадващо посети в дома й плевенчанката Снежана Кежева. Именно тя стана причина да бъде започната кампанията „Великден за всеки”, чрез която ще бъдат подпомогнати пенсионери, останали без 40-те лева надбавки за Великден, тъй като получават над определения от правителството минимум от 300 лева. Събраните от кампанията средства ще бъдат обърнати във ваучери, а притежателите им, определени по списъци от НОИ ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в страната.

"На мен или на много други хора не им е проблем да дарят на пенсионер, който не получава подкрепа от Правителството за Великден или за Коледа, защото винаги ще има един праг, но това не пречи на други хора да окажат подкрепа”, каза Манолова. И добави, че в кампанията са преведени различни суми пари и 2, и 5 и 10 лв., дори пенсионери са превели малки суми.

Омбудсманът подчерта, че благодари на бизнеса в страната, който е социално чувствителен и е оказал помощ на кампанията. "Благодаря и на фирмите от хранителния бранш, специално на Асоциацията на хлебопроизводителите, на млекопроизводителите, месопроизводителите, на пивоварите. В момента подготвяме сложна организация по събиране на храни за празника. По предварителни сметки ще бъдат събрани няколко тона храна – колбаси, пиво, козунаци, съобразени с празника, които ще отидат при пенсионерите“, разкри още Манолова.

На финала на гостуването Снежи подари на омбудсмана ръчно изработени картички за нея и за нейния екип.

В Плевен омбудсманът се срещна с кмета Георг Спартански и с областния управител Ралица Добрева. Градоначалникът показа великденската украса и заедно с Манолова пренаредиха големите шарени яйца на площада пред общината.