Програма "Равен шанс – достъп до средно образование" помага на ученици от плевенските села

Благотворителната програма ще е полезна за 15 момчета и момичета, които наистина искат да учат и имат сериозна нужда от подкрепа

Сдружение "Плевенски обществен фонд - Читалища" обяви, че от утре стартира програмата "Равен шанс - достъп до средно образование". Тя е със сериозни резултати от тестовия период през миналата година, когато се е помогнало на 10 ученици, обяви председателят Даниела Димитрова в пресклуба на БТА.

"Можем да помогнем на млади хора, деца от селските общности, да продължат образованието си в средните училища. Още миналата година направих едно пътешествие през основните училища на селата в Плевенско и проведох разговори със завършващите седми и осми клас, директорите и педагозите. Потресаващ беше фактът, че много малко от тях споделиха идея за продължаване на образованието си", разказа Димитрова. По думите й много от тях смятали основното образование за достатъчно и изтъкнали като основа причина липсата на пари за пътни разходи, учебници, квартири и т.н.

Програмата финансира само тези разходи. Няма възнаграждения за екипа, който работи по нея. "Това е една благотворителна програма, която ще е полезна за онези селски младежи, които наистина искат да учат и имат сериозна нужда. А не просто да раздаваме пари и семействата да ги харчат по други направления. Грижата ни не се изчерпва до това ние да разплатим тези разходи, наше задължение е да мониторираме образователния процес. Т.е. тези ученици, които стимулираме - редовни ли са, стигат ли един нормален успех, какво поведение имат в училище... Тази информация ежемесечно ще взимаме от директора на училището и учителите", допълни Димитрова.

Селските деца трудно се адаптират, това станало ясно от тестовия период на програмата. Затова сега всички младежи ще минат през психологични тренинgи, за да им се помогне за процеса на адаптация. Oсвен това, 15-те младежи ще бъдат обучени в доброволчество и ще бъдат включени в доброволческите дейности на организацията, като ще предложат на всички НПО-та техните услуги в рамките на тези дейности. "Ние щедро даваме, но все пак изискваме и обществено-отговорно поведение от тяхна страна", каза още Даниела Димитрова.

Идеята е не просто да се харчат готови пари, а да се приобщават транспортни фирми, издателства и др., така че те като дарители също да помагат на програмата, за да бъдат включени повече от 15 ученици.