От ПГРТО - Плевен връчиха традиционната стипендия "Ученик – достоен продължител на будителското дело"

Ученици и учители се събраха за тържественото честване на Деня на народните будители

На 27 октомври от 17.00 часа в зала "Възраждане" на Регионалния исторически музей – Плевен ученици и учители от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване се събраха, за да продължат една дългогодишна традиция – тържественото честване на Деня на народните будители. Гости на празника бяха представителите на Училищното настоятелство – Лъчезар Табаков /“Партнерс експо“ООД/ и професор Ванко Найденов, а също и Председателят на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о.р.подп.инж. Радослав Георгиев, съобщават от гимназията.

Под звуците на възрожденски патриотични песни гимназистите разказаха за най-светлите личности в българската история – нашите революционери, поети и писатели, разпалили и пренесли пламъка на родолюбието и просветата през вековете.

Специално място бе отредено на един съвременен будител, плодовит творец и отдавнашен приятел на училището – маестро Ванко Найденов. Той е член на Училищното настоятелство на ПГРТО – Плевен и създател на химна на училището. Маестрото е композитор, диригент, педагог, доктор по музика на Техеранската академия на науките Завършва инструменталния факултет на Българската Държавната консерватория в София през 1962. Един от основателите и първите преподаватели в СМУ „П. Пипков” – Плевен (1962-1964); артист-оркестрант в Софийска филхармония (1964-1967) и референт в Министерство на културата (1968-1970). Участва в създаването на Плевенска опера „Хр. Бръмбаров” и ММФ Лауреатски дни „Катя Попова”. От 1970 година живее в столицата на Иран – Техеран. Работи като преподавател в Музикалното училище и в Техеранския университет – факултета за изящни изкуства. Диригент и композитор на Симфоничния оркестър на Националното радио и телевизия на Иран. През 1999 г. сформира и ръководи Младежки камерен оркестър. Автор на музика за 25 филми, сериали и телевизионни предавания, музика за театър, над 50 песни за деца; пиеси за хор и оркестър, камерни пиеси, симфонични творби. Носител на награда за музика от Международен филмов фестивал в Техеран (1982) и Почетен диплом от държавния глава на Иран за принос в музикалния живот на страната (1986).

Като специален гост на тържеството, Ванко Найденов имаше възможност да поздрави присъстващите и да отговори на въпроси, които учениците му зададоха, за творческия му път и за приликите и разликите между българската и иранската култура.  С внимание и възхищение гимназистите слушаха мъдрите слова на твореца и носителя на будителски дух.

Директорът на училището Невена Арабаджиева връчи традиционната стипендия "Ученик – достоен продължител на будителското дело". Тази година по решение на Педагогическия съвет на ПГРТО тя бе присъдена отново на двама дванадесетокласници – Виктория Борисова, спец. „Икономика и мениджмънт“ и Борислава Тодорова, спец. „Декорация на сладкарски изделия“. И двете девойки са отлични ученички с много изяви в училищни и извънучилищни мероприятия и с награди от участия в национални състезания.

Екипът на професионалната гимназия благодари за дългогодишното партньорство на ръководството и служителите на РИМ – Плевен.