Плевен отбеляза тържествено Деня на народните будители

Пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред делото на народните будители

С тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов, който се намира до едноименното училище, Плевен отбеляза един от най-стойностните български празници - Деня на народните будители - 1 ноември. Почитта си към делото на будителите изразиха десетки признателни плевенчани.

Да засвидетелстват своята уважение към всички онези достойни българи, съхранили с делото си през годините den 1националното ни самочувствие и съзнание, пред паметника на Вазов бяха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници, зам.-кметът на Плевен Стефан Милев и представители на общинската администрация, представители на държавни и местни институции, на политически сили, училища, признателни граждани, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Ритуалът започна с благодарствен молебен, отслужен от плевенски свещеници, след което слово за 1 ноември произнесе зам.-кметът Стефан Милев. „В Деня на народните будители всички ние се прекланяме пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия. Векове наред българската духовност беше и остава стожер на националното ни достойнство и памет, пазител на вярата и езика, най-безценната реликва в историческата ни съкровищница“, каза в словото си Милев.

Пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред делото на народните будители! Тържествената церемония завърши с химна на Р България в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.