Потвърдиха доживотната присъда на пандизчията, опитал да убие надзирател в плевенския затвор

Наказанието ще трябва да се изтърпи при специален режим

Великотърновският апелативен съд потвърди наказание доживотен затвор за лишен от свобода, извършил опит за убийство на надзирател в плевенския затвор. 

С решението бе изцяло потвърдена присъда, наложена от Окръжен съд – Плевен. Подсъдимият Халил Х. от с. Лъвино, област Разград, е признат за виновен в това, че се е опитал да умъртви с шило надзирател от Затвора в град Плевен, където е излежавал присъда. Престъплението е извършено на 4 август 2015 година. Мъжът е обвинен и в това, че е причинил лека телесна повреда на друг полицейски служител на същия ден. Присъдата е за доживотен затвор, която подсъдимият трябва да изтърпи при специален режим в затвор.

Срещу наказанието са подадени въззивни жалби от подсъдимия и от неговия защитник, с които се иска пълна отмяна и постановяване на ново, с което Халил А. Х. да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатите му обвинения. Сочат се възражения, че Окръжният съд при постановяване на присъдата не се съобразил със събраните доказателства по делото, не ги анализирал правилно и постановил присъда в нарушение на материалния закон, а също така и че е допуснал нарушение правото на защита на подсъдимия.

Съставът на Апелативен съд е извършил подробна проверка на всяко отделно твърдяно нарушение, анализирал е щателно всички доказателства по делото и е стигнал до извода, че жалбите са изцяло неоснователни. В мотивите към решението си, съставът е изложил подробни съображения защо приема за правилни изводите на първоинстанционния съд по отношение на фактическата обстановка, правната квалификация на деянията и определеното наказание, което подсъдимият следва да изтърпи.

При извършената въззивна проверка не са констатирани нарушения, които да водят до отмяна или изменение на присъдата на Окръжен съд Плевен, поради което и на основание чл. 338 от НПК, Апелативен съд Велико Търново я е потвърдил.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.