Директор третирал учители като крепостни селяни

Колективът на ПГ по механоелектротехника в Плевен подложен на тормоз от началото на учебната година

КНСБ - Плевен и РУО - Плевен изнесоха съвместна пресконференция, на която стана ясно, че ПГ по механоелектротехника в Плевен ще има временно изпълняващ длъжността директор в лицето на Росен Хаджиев. Причината - назрял конфликт между учителското недоволство и новия директор Цветан Киринов, който вече е в отпуск по болест.

Проблемите са започнали в самото на начало на учебната година. Обиди, грозни епитети и непрестанни скандали - това е съпътствало работата на учителите под ръководството на Киринов.

"Запозната съм с ескалиралата ситуация. Постъпили са множество сигнали през последните дни в РУО-Плевен от колектива. Проведени са и нееднократни разговори. Затова днес се проведе бърза навременна среща, която беше в общ интерес на учители, ученици и непедагогиеския персонал предвид изложените искания от синдикалната организация въз основа на създадени нарушения на работа в училището", коментира Албена Тотева.

Цветан Киринов е в отпуск по болест, което й дава законовите основания като началник на РУ-Плевен да определи временно лице за заемане на длъжността директор. "Съобразявам се с искането на общото събрание, което ми е представено в писмен вид, като подкрепям предложението Росен Хаджиев, издигнат от колектива, да поеме ръководството на училището в този момент", каза Тотева. Тя подчерта, че са се водили от това да защитят интересите на гимназията. Обстановката днес там е спокойна, след като всички са търсили възможности заедно да разрешат казуса и да намерят оптималното му решение.

"Не се издържаше", разказаха учители. Цинични обиди, арогантно поведение, проявена физическа агресия. Учителка дори била дърпана и се наложило мъжът й да идва на другия ден в училището. "Държа се с нас като феодал с крепостни селяни", коментира Росен Хаджиев. Той уточни, че с колегите си остават в стачна готовност.

Синдикалната организация е дала шанс на г-н Киринов, въпреки че срещу него имало жалби по време на предишната му работа като директор на училището в Ясен. 

"Бяхме подложени на ежедневен тормоз, бяхме арогантно обиждани пред ученическата и родителската общност. През месец октомври нещата ескалираха на една родителска среща. Родителите сами видяха авторитарния подход на г-н Киринов. Решихме да реагираме, защото всеки един от нас вече бе изпадал в такава конфликтна ситуация", коментираха учителите.