Евакуация по време на пожар разиграха в Гулянци

Инициативата бе по повод Международния ден на доброволеца

На 5 декември Община Гулянци, РСПБЗН гр. Гулянци и СУ „Хр. Смирненски” организираха съвместна инициатива по повод Международния ден на доброволеца. В училището се проведе учение на тема „Евакуация по време на пожар”. Екипът на пожарната съдейства на учениците при напускането на сградата, след което в училищния двор пожарникарите направиха демонстрация на екипировката и новия специализиран автомобил, с който разполага службата. Началникът на РСПБЗН гр. Гулянци – инж. Валери Предов и специалиста по сигурността на информацията в Община Гулянци и ръководител на доброволческо формирование „Вихър” - Цветомир Цанков разясниха на младите хора какъв ден е 5 декември, от каква важност е доброволчеството при кризисни ситуации и не на последно място какви са основните правила за действие в такива моменти.

За първи път Международният ден на доброволеца и доброволчеството се празнува по инициатива на ООН през 1985 г. Целта на ООН е да се даде по-голяма гласност и да бъде направен популярен по целия свят трудът на доброволеца, и те да получат нужното уважение, защото доброволец означава абсолютен хуманист.

Не особено приятна е статистиката, която показва, че само 6% наши сънародници са се ангажирали с доброволен труд. Затова България спада сред четирите държави в Европа, в които размера на доброволчеството не надвишава 10%. Популяризирането на Международния ден на доброволеца и различните инициативи свързани с него има за цел да приобщи повече хора, да създаде нагласа у младите да помагат на другите и на обществото и не на последно място да насочи вниманието към всички онези, които участват в гасене на пожари, спасяват хора и имущество, даряват доброволно сили и средства за да бъдат полезни на другите.

Доброволческо формирование „Вихър” в община Гулянци е създадено през 2012 година. В състава му влизат 15 доброволци, които безвъзмездно оказват помощ на службите при възникване на кризисни и аварийни ситуации – пожари, наводнения, активиране на свлачища, снегонавявания и др.