Областна администрация Плевен бе домакин на информационен ден

Срещата беше посветена на децата със специални образователни потребности

Заместник – областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков откри  информационен ден на тема „Представяне на организацията и функционирането на модел за специална образователна подкрепа на учениците със специални образователни потребности”. Събитието се проведе в зала Плевен и събра представители на Министерството на образованието, РУО – Плевен, директори на помощни училища от цялата страна, родители и деца със специални образователни потребности.
„Темата на днешната среща и на проекта, който ще бъде представен на нашето внимание, е изключително актуална и в съзвучие с новия закон за предучилищното и училищното възпитание. По нея ще продължи да се работи като водеща държавна задача и аз вярвам, че това, което  е разработено в проекта, ще допринесе за по-задълбочено познаване и влизане в проблема  и ще даде възможност всички вие да продължите с подкрепата на децата, които имат нужда от такава образователна помощ”, каза заместник-областният управител арх. Бойко Балтаков, откривайки срещата.
Функционално структурирана среда в училището за деца със специални образователни потребности в Плевен представи директорът на учебното заведение Милен Наков. Той акцентира върху нов модел за организиране и функциониране на училищната среда за деца с умствена изостаналост. В училището са оборудвани специализирани кабинети- за сензорни игри и упражнения, за кинезитерапия и сензорномоторна гимнастика, тъмна сензорна стая, мека стая, библиотека на играчките, класна стая Монтесори среда, кабинети на арт терапевт, психолог, логопед и социален педагог. С децата работят квалифицирани специалисти, а нововъведенията срещат одобрението на родителите.