Това са те! Спортните герои на Плевен за 2016 г. /I част/

Поредица за спортните моменти, които предизвикаха радост и гордост у плевенчани

Родният спорт изпраща поредната си колеблива година. Въпреки че на фона на предходната, тази си е направо чудесна. България имаше с какво да се гордее през изминалите 12 месеца, а плевенската школа отново регистрира достойно място на европейската и световна спортна сцена.

Кои са плевенчаните, които ни прославиха зад граница? Кои са спортните моменти, които обединиха плевенчани и предизвикаха емоционалните им реакции на радост и гордост?

Предупреждаваме, че това не е класация за мерене на успехи и за раздаване на грамоти. Това са просто те. Спортните герои на Плевен за 2016 г.

Явор Маринчев - Хиената

През март Явор Маринчев - Хиената записа изключително престижен успех на ринга, надвивайки непобедения до този момент Адам Харт, който е бивш шампион в К1. Това се случи по време на боксовата гала вечер, организирана от веригата "Godowin promotions" в зала "Йорк Хол" в Лондон. Под бурните възгласи "Българи - юнаци" на подкрепящата го родна агитка, 33-годишният плевенчанин регистрира своята 11-та победа на професионалния ринг и обра овациите даже и на английските медии.

През май Маринчев трябваше да играе в Швейцария срещу "албанския Тайсън" Нури Сефери, но технически неуредици провалиха двубоя в последния момент. Очаква се през 2017 г. Явор да се завърне на ринга в преследване на нови победи.

Михаил Христов

Михаил Христов завоюва сребро на дългия скок на Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Гросето, Италия. Успехът трябваше да гарантира на Мишо място на параолимпийските игри в Рио, но в последния момент ситуацията се промени. Огорчен от случилото се, Михаил направи нова крачка и реши "да промени играта", обявявайки, че спира с леката атлетика и започва да тренира таекуондо. Амбициите му са догодина да се пусне на състезанията в България, а по-далечната цел е Параолимпиадата в Токио 2020 година, където за първи път ще има таекуондо.

Невяна Владинова

Прекрасната Невяна Владинова ни донесе много радост през изминалите вече почти 12 месеца. Неуморният й труд започна да дава очакваните резултати. Неви завоюва бронзов медал на лента от Световната купа в София, а през лятото се класира за финала в индивидуалната надпревара на олимпийските игри в Рио, където завърши на престижната седма позиция. При завръщането си в България чаровната плевенчанка бе посрещната с бурни овации на летището и стана ясно, че вече е вдъхновение за много деца. Какво по-голямо признание от това?
Неви демонстрира невероятно израстване през тази година и вече си е поставила за цел да преследва медал на следващата Олимпиада в Токио. Вярваме, че ще го постигне.

Тихомир Иванов

Тихомир Иванов се превърна в най-успешно представилият се българин в олимпийски финал в скока на височина при мъжете, нареждайки се на 10-то място в Рио де Жанейро това лято. В дебюта си на олимпийски игри Иванов на два пъти изравни личния си рекорд от 229 сантиметра. През тази година талантът регистрира и пета позиция във финала на Европейското първенство в Холандия, како и сребърен медал на турнира от сериите "Премиум". Освен това, плевенчанинът стана шампион на България при мъжете в зала и на открито.
Признание заслужава и неговият треньор Георги Гетов, който в едно от интервютата си отбеляза, че въпреки кризата в българските спортни бази, с Тихомир правят невъзможното възможно.

Димитър Пенчев

Съдийска несправедливост спря Димитър Пенчев на Европейското в Словения през октомври, но това не му попречи да развее гордо българския флаг пред слисаните рефери, които го ощетиха по брутално нагъл начин. Митко записа една победа на престижния форум срещу Сърбия преди да бъде грозно порязан на 1/4-финала срещу представителя на Русия.
Боецът не се е отказал от амбицията си да покори европейския връх и вярваме, че има сили да го направи.
Димитър Пенчев и баща му Камен заслужават нашите адмирации и заради проведената през април гала вечер по кикбос в зала "Балканстрой". Перфектна организация от страна на СК "Скорпион" и много доволни фенове на бойните спортове в Плевен! С епични битки и много емоции събитието показа, че в Плевен могат да се случват спортни прояви на високо ниво.

Очаквайте продължение!