Майката на прегазената край Луковит Цвети: 15-те години затвор, на които бе осъден Хюриет, са прецедент

Това е най-високата присъда, давана за катастрофа в новата ни история

"Моето дете и приятелите му бяха екзекутирани от един рецидивист с над 90 висящи дела. Злото, което ме сполетя, ми отне всичко - детенцето, здравето, брака и вярата в държавата. Когато отнемеш всичко на един човек, не му оставяш нищо друго, освен да се бори, ако не за друго, то поне за справедливостта. Именно това се случи с мен", казва Валя Гетова, майка на Цветелина Таслакова, пред "България днес".

"Ако бяхме иззели функцията на държавата, щяхме моментално да обявим награда за главата му или да постановим и изпълним смъртната присъда на Хюриет. Колкото и голяма да е болката, все пак сме разумни хора. Ние не искахме нищо друго, а просто да се свърши работа и този примат да е в затвора, където за щастие вече е.

"Повечето хора и през ум не им минава, че е възможно да атакуват институциите и управляващите и открито да ги обвинят, че те нищо не правят. Ако аз и родителите на Влади, Ники и Иван бяхме сред тях и се бяхме предали, убиецът на децата ни нито щеше да получи 15 години затвор, нито щеше да бъде издирен и тикнат зад решетките. В този смисъл вярата и борбата за справедливост са източникът на нашите сили", допълва тя.

Относно интервюто на Хюриет от затвора, Валя Гетова заявява, че това са последни гърчове, чрез които той се стреми за пореден път да се оправдае. "Фактите са, че на три съдебни инстанции с десетки експертизи на доценти, следствени експерименти и свидетелски показания се доказа категорично, че той е убил на място три деца, а едно остави инвалид за цял живот. Това е!".

"15-те години затвор, на които бе осъден Хюриет, са прецедент и е най-високата присъда, давана за катастрофа в новата ни история. След нашия случай съдилищата започнаха да дават големи ефективни присъди. Преди това се постановяваха само условни. Проблемът е там, че за да се стигне дотук, ние едновременно бяхме пострадали, следователи, инициатори за промяна и консултанти. Не е наша работа да охраняваме и вършим работата на държавата", казва още майката на Цвети.