Католическата църква спира помощите в Белене заради прогонените бежанци

Семейството, което се оказа нежелано, напуска крайдунавското градче

Семейството бежанци, което се оказа нежелано в Белене, напуска града, съобщи bTV. Като ответна реакция обаче католическият свещеник Паоло Кортези, поканил сирийците, спира помощите за местните.

Четиричленното семейство от Сирия се установи в Белене по покана на католическата църква на 1 март. Последва вълна от недоволство. Бежанците не искат да живеят в страх и са взели окончателното решение да напуснат крайдунавското градче.

"Идват от пет години война и не искат да продължават да живеят със страх, със заплахи. Може би днес някой ще танцува за победата, но това според мен е голяма загуба за обществото. От днес католическа църква спира всяка помощ на гражданите“, каза отец Паоло Кортези. "Ние всяка година помагаме на жители на Белене с повече от 100 хил. лева дарения“, добави той.

"Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това. Вярваме в изконните евангелски и човешки принципи милосърдие, състрадание и съпричастност, които ни подтикват да подаваме ръка на изпадналите в нужда”, каза в специално изявление председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков.