Над 1200 застъпници "ще контролират" вота в Плевен

488 с шанс да гласуват за първи път, петима са столетниците

Подготовката за изборите тече с пълна пара и е на своя финален етап. Назначени са всички секционни избирателни комисии на територията на областта - 394 на брой. Подготовката е налице при РИК - Плевен, областна администрация и Община Плевен. В непрекъснат контакт сме с всички общини. Това казаха на брифинг в пресклуба на БТА Ярослав Димитров - председател на Районната избирателна комисия /РИК/ - Плевен, и Василка Митева - секретар на комисията.

До момента броят на регистрираните застъпници в района на РИК - Плевен е 1215. Не всички партии до настоящия момент са подали заявления, уточни Матева. Регистрацията продължава до изборния ден. Броят на представителите на партиите в тях, само три на брой, е 665. Те ще имат възможност да бъдат в изборните секции по време на изборния ден.

Раздаването на изборните книжа и материали ще се случи в съботния ден, като съдействие ще оказват общинските администрации.

За първи път право на глас ще имат 382-ма плевенчани, навършили 18 години към 26 март 2017 г. 106 е бройката на тези младежи в населените места или общо за областта - 488. Петима са столетниците - 4 в Плевен и един в Беглеж, като най-възрастният потенциален гласуващ е жена на 106 години.

Изборният ден започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, напомниха от РИК - Плевен.