Конференция за мир ще се проведе днес в Плевен

Патрон на събитието е кметът на Община Плевен Георг Спартански

Конференция за мир организира сдружение "Учебна работилница Европа" като заключително събитие по проект "Мир", на който е координатор. Патрон на събитието е кметът на Община Плевен Георг Спартански. Конференцията ще се състои от 14 до 16 часа в художествена галерия "Илия Бешков".

Сред официалните гости освен г-н Спартански ще бъдат още партньорът на плевенското сдружение Бернд Вернер, който ще представлява две неправителствени организации от Германия, Добрина Милушева от екипа на програма "Европа за гражданите" у нас, и почетният председател на общински комитет "Васил Левски" - Плевен, Васил Копчев. Организаторите са поканили представители на всички участници и партньори по проект "Мир", по който бяха проведени няколко интересни мероприятия заедно с по- малки ученици, със зрелостници и студенти.

Голям интерес, размисли и емоции предизвикаха интерактивна игра "Историята в имената на плевенските улици”, срещите с ветерани от Втората световна война, тематична дискусия за мира и свободата. Една от дейностите по проекта беше проучване и съставяне на биографии - за толерантност, свобода и човешко достойнство, срещу расизма. Ученици от седем плевенски училища и гимназии събраха и представиха общо 26 биографии на личности борци за свобода.

Презентациите, както и подробна информация за проекта може да бъде намерена на адрес: http://frieden-bg.eu.

В Конференцията за мир акцент ще бъде награждаването на учениците, отличени в конкурс за есе на тема "Моята представа за Европа в мир и свобода", като авторът, класиран на първо място, сам ще прочете текста на творбата си. Ще има музикални изпълнения, представяне на дейността на сдружение "Учебна работилница Европа” и атрактивно участие на цял клас четвъртокласници от начално училище "Патриарх Евтимий”.

Кулминация на събитието ще бъде приемането на актуална Харта на човешките права - своеобразно обръщение на плевенчани от всички поколения към съвременниците ни от Европейския съюз и от целия континент за това, кои са най-големите заплахи за мира в Европа и колко важно е да има общуване, образование и солидарност, да спрем ксенофобията и расизма, за да има щастливо бъдещи за всички. Хартата ще бъде разпространена и сред партньорите по проекта от Германия, Словения и Румъния, за да окаже влияние върху развитието на политиките в ЕС.