Районна прокуратура – Плевен предаде на съд управител на фирма, присвоил над 100 бона - pleven.utre.bg

Районна прокуратура – Плевен предаде на съд управител на фирма, присвоил над 100 бона

22 юни 2017, 12:02 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 47-годишен управител на фирма за присвояване на 105 000 лева.

Обвинението срещу Красимир  К. е за това, че в периода от 11.03.14г. до 14.03.2014г. в Плевен, противозаконно присвоил чужда движима вещ – парична сума в размер на 105 000 лева собственост на „Вивамед“ ЕООД гр.Плевен, която сума владеел на основание фактура, издадена за авансово плащане по договор  за доставка на шарен слънчоглед сорт „Пионер“, сключен между „ТЕРА – 1“ ЕООД Плевен и „Вивамед“ ЕООД гр.Плевен, като обсебването е в големи размери – престъпление по чл. 206 ал.3 вр. ал.1 от НК.

Обвиняемият бил управител на дружество „ТЕРА – 1 „ ЕООД от 2008г. до 19.11.2015г., като се занимавал с търговия със зърнени храни внос и износ и посредничество между производители и купувачи на зърнени храни. Познавал се с пострадалият Б.Ц. - представляващ  „ВИВАМЕД” ЕООД /с основна дейност производство на зърнени култури/. През януари на 2014г.  двамата се договорили  „ВИВАМЕД” ЕООД да сключи договор с „ТЕРА – 1“ ЕООД за доставка на 625 тона шарен слънчоглед. Обвиняемият настоял да бъде посредник между дружеството на Б.Ц. и земеделските производители, който ще отглеждат слънчогледа и след това да му го продадат под предлог, че така ще контролира производствения процес. Съгласно договора Б.Ц. доставил  семената  и се свързал със земеделски производители, а обвиняемият в  качеството си на управител на „ТЕРА – 1“  ЕООД сключил договор за покупко-продажба с  дружествата, с условие  предоставяне на  семена и изкупуване на готовата продукция. Обвиняемият настоял Б.Ц.  да му предостави и авансова сума, за да подпомогне земеделските производители. В тази връзка пострадалият  превел по банковата сметка на „ТЕРА – 1 „ ЕООД сума 105 000 лева за авансово плащане по договор за доставка на шарен слънчоглед реколта - 2014г.

След като получил паричната сума обвиняемият използвал парите не по предназначение, а за лични нужди. През есента  доставянето на готовата продукция на Б.Ц., обвиняемият винаги искал предварително да му бъде превеждана паричната сума и отказвал да  прихване авансовото плащане.

На 30.04.2015г. обвиняемият се опитал да предостави между товарителници и много други документи за подписване от страна на Б. Ц.  и анекс към договор  между дружествата „ТЕРА – 1“ ЕООД и ВИВАМЕД ЕООД, че договора се прекратява и че са им уредени отношенията, при положение, че дължал авансовата сума от 105 000 лева.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета