Телефонните измамници в Плевенско - приоритет на МВР

В Плевен, Русе и Велико Търново е концентриран криминалният контингент по този вид престъпност, обяви министър Радев

Министър Валентин Радев представи приоритетите, по които МВР работи в изпълнение на Управленската програма на правителството в частта "Обществен ред и сигурност", информират от пресцентъра на министерството.

Вътрешният министър коментира въпроса за ефективно противодействие на престъпните структури в извършването на телефонни измами. Той припомни, че с оглед на ефективността от противодействието на този вид престъпления от началото на 2017 г. в ГД "Национална полиция“ е сформиран самостоятелен отдел "Измами", като в ОДМВР – Плевен, Русе и Велико Търново, на чиито територии са концентрирани подобен вид престъпления, са обособени аналогични самостоятелни звена. 

"Аз лично не мога да проумея как толкова хора се "връзват" и вярват на телефонните измамници", коментира Радев.

В аванс министърът съобщи за предстоящо сформиране на съвместна работна група от представители на прокуратурата, ГДНП и Националната следствена служба, която да извърши задълбочен анализ и да предложи ефективни мерки за противодействие на този вид престъпления.

Той обърна специално внимание и на предприетите мерки, свързани със засечена тенденция на закупуване на СИМ карти от Румъния, които се използват у нас. "Влязохме в тесни контакти с нашите партньори, имаме напредък, надяваме се, че ще прекъснем и този бич.“