Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен рецидивист

Направил опит за отвличане, нарушил заповед за домашно насилие и заплашил с убийство шестима

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен рецидивист за опит за отвличане и нарушаване на ограничителна заповед за домашно насилие и опит за принуда и закани за убийство на шестима негови съграждани

Обвинението срещу Георги К.  е за това че:

На 02.09.2014г. в гр.Плевен заедно с неизвестен извършител, при условията на опасен рецидив се опитал да отвлече Петя К., като деянието било извършено от две лица и не било довършено поради независещи от дееца причини. Престъпление по чл.142, вр.чл.29 от НК.  

На 02.09.2014г. в гр. Плевен не изпълнил заповед за защита от домашно насилие на Районен съд гр. Плевен, като се приближил до жилището и до  Петя К. Престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

На неустановен ден през периода от 27.08.2014г. до 19.11.2014г. гр. Плевен направил опит да принуди Вероника Д. да извърши нещо противно на волята си, да оттегли жалбата си до Районна прокуратура гр.Плевен, като употребил за това заплашване, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъпление по чл. 143, вр. чл. 18 от НК.

На 21.05.2015г. в гр. Плевен направил опит да принуди Димитър С., да извърши нещо противно на волята си, да оттегли жалбата си до РУ - гр. Плевен като употребил за това заплашване, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъпление по чл. 143, вр. чл. 18 от НК.

На 18.03.2015г. в гр. Плевен се заканил с убийство на Десислава И. - длъжностно лице, управител на фирма „Експрес секюрити" COT-ООД по повод на службата й и това заканване би могло да възбуди основателен страх от осъществяването му. Престъпление по чл. 144 от НК.

На 09.05.2016 г. в гр. Плевен се заканил с убийство на Ивелин И. и това заканване би могло да възбуди основателен страх от осъществяването му.

През периода октомври-декември 2016 г. в гр. Плевен, при условията на продължавано престъпление /пред „Боулинг зала", в клуб „Хавана" и  в МОЛ/ се заканил с убийство на Кирил Д. и на Кристиян Т. и това заканване би могло да възбуди основателен страх от осъществяването му. Престъпление по чл. 144, вр. чл. 26 от НК.

Обвиняемият е многократно осъждан за умишлени престъпления от общ характер.  С пострадалата Петя К. били съпрузи, но отношенията им драстично се влошили, след нанесен побой. Заради това жената поискала ограничителна заповед за защита от домашно насилие и подала молба за развод. Въпреки това той продължил да я притеснява, като решил да нанесе побой, както на Петя К. така и на майка й – Вероника Д. На 20.07.2014 г. обвиняемият влязъл през терасата в жилището, където живеела Петя К. с майка си, но присъствието на трети лица осуетило намеренията му  за саморазправа с двете жени. На 26.08.2014 г. около 01.00 часът обвиняемият  започнал настоятелно да звъни на телефона на Вероника Д./майка на Петя К./ и след като тя се  съгласила да излезе, за да поговорят, той й нанесъл побой. Пострадалата подала жалба до Районна прокуратура гр. Плевен  срещу Георги К., който като разбрал започнал да отправя към нея много заплахи и закани с цел да я принуди да оттегли жалбата. На 02.09.2014г. Георги К. решил да отвлече Петя К. докато била на улицата, но майка й се притекла на помощ и не позволила да я качи в автомобила.

Пострадалата Десислава И. управлявала охранителна фирма. Собствениците на няколко залите за хазартни игри поискали охранителите да не допускат Георги К. в помещенията им поради проблемите, които създавал. Обвиняемият сметнал, че Десислава И. е виновна за това и решил да се саморазправи с нея. Срещнал я боксова зала и  започнал да я обижда, да псува и отправил закани за това, че ще я убие и размаже, тъй като бил професионален боксьор.

Обвиняемият без основателна причина отправил закани и нанесъл побой на  Димитър С., а след като таксиметровият шофьор подал жалба в Първо РУП-Плевен решил да го принуди да я оттегли, като няколко пъти го нападал и обиждал на пиаци за таксита в града.

Потърпевш от заплахите на обвиняемия бил и Ивелин И. Докато  бил в кафе със свои приятели, Георги К. спрял с лек автомобил, свалил прозореца на колата и без да слиза започнал да го псува и обижда, като се заканил да го убие и да убие членовете на семейството и че ще му запали колата, както бил направил с предната му кола.

Обвиняемият отправил заплахи към Кирил Д., че ще го убие, ще го заколи, тъй като се правел на „отворен българин“, като се изплюл във врата му, както и към  приятелят му Кристиян Т. с думите „ще те убия и тебе и твоя приятел... ще ви смачкам”. Същата вечер двамата депозирали жалби в полицията. Като разбрал това, обвиняемият ги срещнал, като им се развикал „Какви са тия жалби...нали знаете, че не можете да ми направите нищо с тези жалби...” и отново  ги обиждал и заплашвал, че ще ги заколи и ще ги убиел.

По искане на прокуратурата на обвиняемият е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.