Фолклорен ансамбъл "Българе” идва Плевен с "Осмото чудо" - pleven.utre.bg

Фолклорен ансамбъл "Българе” идва Плевен с "Осмото чудо"

09 март 2018, 15:49 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    bulgare.net

Популярната формация ще гостува на 13 юни на сцената на Летния театър в парк "Кайлъка"

Фолклорен ансамбъл "Българе" ще зарадва плевенчани със спектакъла си "Осмото чудо". Популярната формация ще гостува на 13 юни на сцената на Летния театър в парк "Кайлъка".

Триумфален е успехът по сцените в страната на четвъртия спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо". Мащабният проект с участието на холивудската знаменитост Бен Крос за малко повече от година след премиерата на 14 юни 2016 г. е игран в пълната си и в кратката си версия повече от 50 пъти, от които 4 - на престижната сцена на НДК. 
Интересът към четвъртия авторски проект на "Българе" се оказа огромен, за изненада и радост на създателите му.

Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на създателя и продуцент на ансамбъла Христо Ив. Димитров, чиито солови изпълнения са акцент в добруджанската и тракийската картина. 

Публиката бързо оцени запленяващото пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор и преоткри за себи си личността на кореспондента на в. "Таймс" Джеймс Баучер - един верен приятел на България отпреди век. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно изиграна от холивудската знаменитост Бен Крос. Английският актьор дотолкова е запленен от България, че като песонажа си е избрал да живее тук до края на дните си и е научил много добре български. Успешният български актьор Атанас Сребрев, участник в над 80 международни кинопродукции, в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на "Българе". В тях разнообразната гама от неравноделни музикални размери в българския фолклор е представена в своята градация паралелно с традициите от Родопа планина, Шоплука, Северозапада, Добруджа, Тракия и Македония. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на трупата - дебютния "Това е България!", "Осмото чудо" е мащабна продукция, която в рамките на два часа и половина направо оставя зрителите без дъх. 

Петима композитори са автори на музика на "Осмото чудо": проф. Милчо Василев - настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив, сътворил голяма част от музиката на предишните три авторски спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. В пълната версия на спектакъла участва група гайдари от прочутите "100 каба гайди" с ръководител Тодор Джуфарев. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а със солово изпълнение на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов - шотландска гайда. От 50 до 70 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на "Българе", подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит. Креативният Христо Димитров и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета