Областният управител откри регионална работна среща за изпълнение целите на ИСИС

Мирослав Петров подчерта, че в годините Плевен се е утвърдил като водещ за северозападния регион медицински център

Областният управител Мирослав Петров бе домакин на работна среща, посветена на целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Инициативата за нейното провеждане е на министерство на икономиката. На срещата присъстваха заместник-областният управител Татяна Божинова, представители на Министерството, бизнеса, държавни и образователни институции, както и представители на научно-изследователски институти.

В изказването си областният управител Мирослав Петров подчерта, че в годините Плевен се е утвърдил като водещ за северозападния регион медицински център, който поставя във фокуса на своето развитие иновационните медицински технологии. Той припомни, че през 2011 година именно тук бе закупена единствената в  Югозападна Европа роботизирана система Да Винчи. Областният управител изрази своята убеденост в необходимостта от инвестиции в научно-изследователски проучвания и иновационна инфраструктура, човешки капитал, в цифров растеж, предприемачество и тяхното ключово значение за икономическия растеж на България.

По време на работната среща бе представен напредъка в изпълнението целите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 – 2020 (ИСИС) и възможностите за актуализация на приоритетните тематични подобласти на ИСИС по региони. Бяха описани резултатите от проведените процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020“, във връзка с изпълнение целите на ИСИС и предстоящи конкурсни процедури, както и резултатите от проведените процедури по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020“, във връзка с изпълнение целите на ИСИС и предстоящи конкурсни процедури..