Европейската титла по супермото се решава този уикенд край Плевен - pleven.utre.bg

Европейската титла по супермото се решава този уикенд край Плевен

22 септември 2018, 10:11 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    bfm.bg

Броени дни остават до началото на есенния период в пистовия мотоциклетизъм в България

Броени дни остават до началото на есенния период в пистовия мотоциклетизъм в България, който след два месеца в относителна пауза отново ще се завърне в летищен комплекс „Долна Митрополия” – град Плевен. Състезанията които предстоят са шестият кръг на Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта и финалния кръг на FIM Europe Европейския шампионат по СуперМото.

Въпреки, че пистовите стартове ще се точкуват само на национално ниво, заявки за участие са подали още пилоти от Румъния, Турция и Македония, в дисциплината СуперМото, европейските шампиони ще бъдат определени сред участниците отново на Турция, Румъния, както и Чехия, Русия и Естония.

Интересът към състезанието от страна на българските участници е значителен, като общо 18 спортни клуба ще изпратят свои пилоти за неделните стартове. Състезанието в съботния ден съвпада с Деня на независимостта на България, като почитателите на мотоциклетните спортове могат да разчитат на един отличен празничен уикенд в Плевен.

От БФМ ни информират какво предстои на писта Долна Митрополия тази седмица.

ПИСТА

В клас SP125македонецът Християн Бузалковски (Априля, 115т.) размени по една победа и едно второ място с Жулиета Ленкова (Априля, 110т.) в Серес през месец юли, като разликата от пет точки се запази и за септемврийския Плевен. В началото на юни, по време на третия кръг от шампионата който се проведе в Плевен, македонецът победи Ленкова, така че в момента плевенчанката е силно мотивирана да стопи разликата между двамата и да оглави класирането. Още един плевенчанин - Пламен Христов (Априля, 74т.) е челната тройка, но Христов няма право на грешка, ако иска да запази бронзовата си позиция към момента. 

Formula600 се очертава като един от най-масовите класове този уикенд, като на лидера в класирането – Васил Кючуков (Сузуки, 75т.) ще трябва да се изправи пред не-леката конкуренция която се очертава в тази кубатура. С три участия от началото на сезона, Кючуков има завоювани три ултимативни победи и има съвсем реална възможност с едно прецизно и тактическо каране да се утвърди като най-бързият пилот в тази група. Янислав Димитров (Ямаха, 68т.) започна сезона неубедително, но с напредването на сезона придоби увереност, която реализира в два подиума през юли и второто му място във временното класиране не е случайно. След оттеглянето на Красимир Михайлов (засега) от активно преследване на мотоциклетни титли, Валентин Тодоров (Хонда, 37т.) е с реални шансове да намери своето място в топ три тази седмица.

При професионалистите от клас SuperSport, Александър Георгиев (Хонда, 73т.) има една единствена задача и тя е да победи основния претендент за титлата – Йонел Паскота (Ямаха, 104т.). Георгиев имаше сериозни технически проблеми в Серес през Юли и успя качествено да „паркира” състезателният си мотоциклет в зоната за безопасност, в резултат на което загуби ценни точки в шампионата. Милен Георгиев (Ямаха,53т.) последва примера на Александър и също „бракува” мотоциклета си в неделните стартове, но въпреки, че засега неуспява да се утвърди на стълбичката за награждаване на републиканския шампионат показва завидна скорост и умения. В Плевен ще видим и Пламен Петров (Ямаха, 46т.) който направи кратка лятна пауза и вече е готов отново да се върне на челните позиции.

В класа на неподправеното напрежение - Formula1000Бойко Божинов (БМВ, 120т.) е първият шампион два старта преди края на шампионата за сезон 2018, което е голям успех за него след години наред борба в по малкия клас SuperSport. Божинов обаче ще се изправи срещу завръщащите се към активна състезателна дейност Пламен Бонев (БМВ), Михаил Атанасов (Сузуки) и плевенския феномен Цветомир Костадинов (Сузуки), а Димитър Калпаков (Сузуки) и Слободан Ивчески (Хонда) със сигурност ще се опитат в рамките на разумното поне да победят в този кръг шампиона.

Стигаме и до най-сериозния клас в шампионата – SuperBikeкъдето само девет точки делят двамата аса – Ангел Караньотов (Дукати, 110т.) и Мартин Чой (БМВ, 101т.). И за двамата оставащите две състезания в Плевен са от първостепенна важност, като все още е твърде рано да говорим или прогнозираме евентуалния шампион за сезона. На този етап, можем само да кажем, че ни предстоят интересни и оспорвани битки в „кралския клас” и математиката не е от такова значение за почитателите на мотоциклетния спорт които разбират и се радват на качествената битка на две колела. И Караньотов и Чой ще гонят победата до последния метър и само времето ще покаже кой от двамата ще се качи на най-високото място на стълбичката за награждаване.  

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките състезатели които ще видим тази седмица в Плевен, положението в точките е крайно сложно и като лидер в класирането за момента виждаме Ян Улман (Кавазаки, Чехия, 130т.) който е твърдо решен да стане новият европейски шампион за сезон 2018. Сложността в точките идва след него и там положението е изключително оспорвано: Аксел Пертелпоег (КТМ, Естония, 98т.), Иван Мосин (ТМ, Русия, 95т.), Виктор Нейчев (КТМ, 91т.) и Кристиян Иванов (КТМ, 85т.) имат шансове за титлата в случай, че чехът допусне грешка, ако ли не, те ще трябва да разпределят сребърното и бронзовото отличие за сезона. Отново се сблъскваме със сериозна и ненужна на този етап математика, като по-важното в случая е, че момчетата наистина карат с хъс и качества, достойни за едно отлично състезание.

S3/OPEN

В групата S3 (250cc) и ОПЕН (450сс), ни предстоят традиционните битки между Янко Ташев (ТМ, 181т.) Влад Неага (ТМ, Румъния, 159т.) и Александър Георгиев (КТМ, 144т.) при голямата кубатура. Но в последните състезания, една сериозна група от нови СуперМото състезатели се намесват в битката отпред и това са Георги Владимиров (Хонда), Веселин Иванов (Сузуки), Янко Николов (Хонда). Със сигурност ни предстоят два интересни старта в клас ОПЕН тази седмица.

При двеста и петдесет кубиковите машини, европейската титла ще бъде решена тази седмица и в момента е нулева разликата между лидера в класирането – Майкъл Иванов (91т.) и Мучахит Зенгин (Турция, 91т.). Алекс Димитров (КТМ) е с един пропуснат кръг от шампионата, но има реални шансове да намери своето място на подиума в Плевен и да се утвърди в топ пет за края на сезона.

Скутери

Програмата за тази седмица включва и четвъртия кръг от националния шампионат в клас скутери, където Пламен Христов (Априля, 48т.) е лидер в класирането, а на втората позиция за момента се намира румънецът Лауренцио Чуреску (Пиаджо, 45т.). Само три точки след него е Иво Михайлов (Пиаджо, 42т.) който в юнския Плевен имаше сериозни технически проблеми и не успя да спечели качествени точки. Стартът на клас Скутери винаги е интересно преживяване с непредвидим край, така че кой ще стане победител, ще разберем в неделния ден.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2018. Заповядайте!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета