Мирослав Петров: Плевен и регионът имат потенциал за привличане на чуждестранния инвеститорски интерес

Той допълнително надгражда своя капацитет с интензивната работа по строежа на АМ „Хемус”, смята областният управител

"Инвестиция на сериозна компания като "Леони", в такива внушителни мащаби и със солидна заявка за позитивен принос в трудовата ангажираност в региона е от ключово значение не само за Плевен и областта, но и за Северозападния регион”, коментира след днешната церемония областният управител Мирослав Петров.

"Плевен и регионът имат потенциал за привличане на чуждестранния инвеститорски интерес, който допълнително надгражда своя капацитет с интензивната работа по строежа на АМ „Хемус”. В тази връзка инвестицията на немския гигант „Леони” в партньорство с плевенската компания „Хоризонт Иванов” е стабилна база за успешната реализация и на бъдещи потенциални бизнес инициативи”, смята господин Петров.

Той припомни сериозната ангажираност на държавата за реализирането на проекта в Плевен. Публичност на инвестицията бе дадена за първи път на 12 юни на пресконференция в министерство на икономиката в присъствието на ръководителят на заводите на компанията за Европа Ралф Зингман, заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и областния управител на Плевен Мирослав Петров. На нея официално бе връчено окончателното решение на Борда на директорите на концерна за стартиране на проекта в България.

Инвестицията възлиза на 32 млн. евро. Новото предприятие, ще разкрие повече от 2000 работни места до 2020 г. Такъв бе публичният ангажимент, поет лично от Ралф Маус. Заводът е с площ от малко над 30 000 кв.метра, от които около 14 000 ще са производствени мощности. Останалата част ще са столова, съблекални и зони за обучение. Планира се първата производствена зона да започне работа до края на 2018 г.