Д-р Калин Поповски: Здравеопазването заслужава сериозен дебат, но вотът е ненавременен

Народният представител изброи част от проблемите в сектора

Народният представите от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски се изказа по време на дебатите на вота на недоверие към правителството на тема здравеопазване, внесен от БСП в парламента.

Поповски заяви, че Обединени патриоти няма да подкрепят вота. Той е убеден, че вотът е нанавременен, но категорично заяви, че секторната политика здравеопазване заслужава такъв сериозен дебат.

Народният представител изброи част от проблемите в сектора, като размера на здравната вноска и даде примери как стои въпросът в други европейски държави, като броя на клиничните пътеки, който е голям и няма как да се плати с двата милиарда бюджет на болничното здравеопазване. Бюджетът за лекарствата пък е тежко префинансиран. От друга страна бюджетът за лекарствата за онкоболните, който има преразход от около 8 млн. всеки месец, и където компетентните разследващи органи са разкрили нарушения.

Според Поповски, настоящият модел на финансиране е довел до фалитите на болниците във Враца и Ловеч. Там преди 10 години инвазивните, частни кардиологии влезнаха в двора на държавните болници. Сетете се кое управление беше тогава – именно правителството на Станишев от БСП, напомни депутатът. Той допълни, че е стряскаща цифрата от над 500 млн. лв. - сборният дълг на болниците.

Д-р Калин Поповски изброи и какво е свършило правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти от началото на настоящия мандат. При гласуването на бюджета за 2018 г. има безпрецедентно увеличение на бюджета на НЗОК от 405 млн. лв., което представлява 15-процентно увеличение наведнъж. 90% от тези допълнителни пари отидоха за болниците, където положението с финансовия недостиг наистина е най-тежко. Това правителство прие националната здравна карта – което ще намали откриването на нови болници и свърхнасищане на системата от лечебни заведения. Намаляване на броя на неосигурените лица с 28% - в началото на мандата са били около 1 млн. души, сега са 720 хиляди, ако се върви така, то до края на мандата няма да има нито един неосигурен човек, изброи патриотът.

Д-р Поповски обясни и какво се очаква в близка перспектива – въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта. Предлага се нов здравноосигурителен модел, който вече се обсъжда – първият вариант за тотална демонополизация на Касата е фактически невъзможен, защото е много рязък завой в системата, и вариант Б на здравния министър Ананиев, който е много по-добре адаптиран към ситуацията в момента.  Едно леко съфинансиране от страна на пациента при евтините (до 700 лв.) пътеки ще доведе до рязко намаляване на броя на хоспитализациите – може би от 3 млн. до 2 или 1 млн. Така ще бъдат освободени доста средства, за да може да се остойности първо цената на клиничните пътеки и второ – да има ресурс към малките болници, за които да се въведе клинична пътека за долекуване - така малките общински болници ще се натоварват и няма да бъдат закривани, посочи народният представител.