Стартира акция "Зима", бъдете внимателни! - pleven.utre.bg

Стартира акция "Зима", бъдете внимателни!

01 ноември 2018, 07:01 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Предприемат се тематични специализирани операции, засилени проверки и контрол на автомобилите по пътищата в Плевенско

От 1 ноември започва акция "Зима". Тя ще бъде проведена съвместно от СБА, БЧК и Пътна полиция. От началото на новия месец се предприемат тематични специализирани операции, засилени проверки и контрол на автомобилите по пътищата в област Плевен. Целта е да се установи доколко са подготвени за управление при зимни условия. За безопасното движение по пътищата съветваме шофьорите да не забравят да сменят летните гуми със зимни. От средата на ноември до март трябва да се използват гуми с минимална дълбочина на протектора 4 мм. Водачите трябва да следят за изправността на фаровете, мигачите и габаритните светлини на автомобила. Шофьорите да не забравят да проверят и изправността на спирачките. 
В рамките на Акция "Зима" се провеждат три кампании, реализирани успешно през последните три години.
Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата” е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе  за времето от 1 до 10 ноември, а 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя. През тези дни действията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към превенция над поведението на водачите на ППС. Ще се контролира спазването на въведените ограничения за движение на велосипедисти, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще бъде в ход от 11 до 20 ноември, а 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. През тези дни ще се извършва активен контрол спрямо пешеходците за спазване на правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.

Кампания ”Безопасно шофиране през зимата” е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя. В тези дни ще има засилен контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.
По време на трите кампании на акцията ще се провеждат тематични специализирани полицейски операции. Независимо от обявените теми, при установяване по време на проверките на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се вземе отношение на място. През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, обявен с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г., по традиция се отбелязва ежегодно в третата неделя на месец ноември. През 2018 г. календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

През миналия зимен период – от 1 ноември 2017 г. до 31 март 2018 г., на територията на област Плевен са възникнали 514 пътнотранспортни произшествия с 2 жертви и 88 ранени. През месец ноември 2017 г., в хода на проведената тогава Акция Зима, броят на катастрофите е бил 107 без загинали с 18 ранени.

Етикети
зимаакция


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета