Георг Спартански: Плевен е началото на освобождението на България и край на Руско-турската война - pleven.utre.bg

Георг Спартански: Плевен е началото на освобождението на България и край на Руско-турската война

10 декември 2018, 12:44 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ОбС-Плевен

Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров също приветства домакини и гости по повод 10 декември

В словото си към присъстващите на площада днес кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че към всички загинали за Освобождението е нашият дълбок поклон и вечна признателност. Макар че петстотин години българска държава няма, през това време не забравяме своята вяра и език и целият свят вижда какво се случва по земите ни.

"Независимо дали ще го наречем робство, както го наричат поетите и политиците или ще го наречем османско владичество, както предпочитат историците, факт е, че онези 500 години за България са години на тъмнина, на гнет, кръв,мъки и сълзи. На зелените възвишения край Плевен хиляди дават живота си за свободата на града ни. Плевен е началото на освобождението на България, началото на нова Европа и край на Руско-турската война. Деца, не сте длъжни да знаете как се казва кметът на Плевен, но сте длъжни да помните имената на големите военачалници, които със своя подвиг направиха възможно Освобождението на града ни. Отбелязваме 141 години от паметния ден, в който Европа възкликна: Плевен падна! За да ни има всички нас, нека помним и тачим подвига на хилядите герои, дали живота си за нашето Освобождение! И нека върви напред и Плевен, да процъфтява България и нека Бог да пази всички ни! Честит празник!”, каза г-н Спартански.

Сведохме глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен (Снимки)

Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров също приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета