Районна прокуратура – Плевен привлече обвиняем за стрелбата срещу библиотеката в Новогодишната нощ - pleven.utre.bg

Районна прокуратура – Плевен привлече обвиняем за стрелбата срещу библиотеката в Новогодишната нощ

07 януари 2019, 13:33 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Извършителят няма регистрирани криминални прояви до момента, не е осъждан, със сравнително добро име в обществото

Районна прокуратура – Плевен ръководи разследване за стрелба срещу регионалната библиотека в гр.Плевен в Новогодишната нощ вследствие на която са били простреляни 1 брой стъклена табела, 4 броя витринни стъкла и стъклопакет на входна врата.

Сигналът за стрелбата е постъпил в полицията 01.01.2019 г. в  00,10ч. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства – проектили. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.216, ал.1 от НК – унищожаване и повреждане на чуждо имущество, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването, на 04.01.2019 г. е установен извършителя на деянието – 66 годишен мъж, пенсионер, бивш учител по английски език. Извършителят няма регистрирани криминални прояви до момента, не е осъждан, със сравнително добро име в обществото. Стрелбата е извършена със законно притежавано огнестрелно оръжие. При извършеното претърсване в дома, обитаван от 66- годишния мъж, са намерени и иззети около 700 бр. незаконно притежавани патрона.

Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.216, ал.1 от НК и му е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер на 1000 лв“. Направил е пълни самопризнания, а като мотив за стрелбата е отбелязване настъпването на новата година и изпозваните и от други лица в този момент пиротехнически изделия. На същият предстои да бъде назначена психиатрична експертиза.

Предстои извършителя да бъде привлечен като обвиняем и за престъпление по чл.338 от НК във връзка с незаконно притежаваните боеприпаси.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета